Enlaces accesibilidad
Energia verda

El Govern instal·larà plaques solars als antics peatges de la C-32 i C-33

Per
El Govern instal·larà plantes fotovoltaiques als peatges alliberats

En el marc de la setmana europea d'energia sostenible, la Generalitat ha presentat un ambiciós projectes que té com a objectiu fer autosuficient el manteniment de les carreteres i autopistes catalanes. Concretament el departament de Territori ha anunciat que invertirà 8 milions d’euros per instal·lar parcs fotovoltaics a l'espai alliberat dels peatges de la C-32 i C-33 per generar energia verda.

El vicepresident Puigneró anuncia el projecte de plaques solars als antics peatges de la C-32 i C-33

Generar 20 mil MWh anuals

Les noves plantes s’instal·laran als punts de Vilassar, Arenys i Santa Susana a la C-32, i a Mollet a la C-33 que ocuparien una superfície d’11 hectàrees. Es tracta d’un espai equiparable a 22 camps de futbol i capaç de generar 20.000 MWh anuals, que és l’energia que consumeix tota la xarxa de carreteres gestionada per la Generalitat. El vicepresident Jordi Puigneró ha avançat que s’espera un estalvi anual de prop de 5 mil tones de CO2 o l’impacte que suposen 3 mil cotxes entrant a la ciutat de Barcelona.

Una inversió de 8,5 milions

En aquest sentit, un estudi del mateix Departament de Polítiques Digitals i Territori apunta que les àrees afectades per l'alliberament dels peatges tenen un gran potencial fotovoltaic, ja que estan connectats a la xarxa elèctrica i les seves condicions són "òptimes" per a la generació d'energia solar. Es tracta de terrenys plans i amb una "bona irradiació".

Puigneró ha demanat en aquest sentit a l'Estat que acceleri l'enderrocament de les estructures dels peatges. La previsió del Govern és redactar el projecte el 2022 i posar-lo en marxa el 2023. La inversió prevista és de 8,5 milions d’euros.