Enlaces accesibilidad
Energia

Descontent del territori pel nou decret de Renovables a Catalunya

  • Les entitats locals qualifiquen la modificació com una “renovació de mínims”
  • Els promotors hauran de comptar amb el 50 % dels propietaris de les terres

Per
La Generalitat ha presentat el nou Decret d'Energies renovables

La Generalitat ha presentat el nou Decret d’Energies renovables on s’informa que els promotors de parcs eòlics i solars hauran de presentar els projectes amb, almenys, el suport de la meitat de propietaris del terreny afectat. No obstant això, algunes entitats locals qualifiquen aquesta modificació del decret com una renovació “de mínims” i se senten exclosos.

Les entitats veïnals reclamen una moratòria dels parcs eolics

Compromís del 50 %

Abans de sortir a informació pública, tots els projectes hauran de comptar amb la disponibilitat, o el compromís de disponibilitat del 50 % dels propietaris de les terres. Ara bé, en cas que els propietaris canviïn d’idea, caldrà que més de la meitat dels que s’havien mostrat d’entrada a favor es facin enrere perquè la iniciativa energètica es pugui aturar.

Protestes per la modificació del decret de renovables | Hector Marín

Oferta de participació del 20 %

D’altra banda també serà necessari que els promotors acreditin que han anunciat el seu projecte en, com a mínim, dos mitjans de comunicació locals o comarcals i hauran de realitzar també una jornada pública d’informació i presentació del projecte. A més, caldrà que els impulsors de la iniciativa ofereixin a ens públics i privats locals participar en almenys un 20% de la propietat o finançament del projecte. No serà necessària l’acceptació d’aquesta oferta per poder comptar amb l’autorització administrativa per al projecte, només serà necessari acreditar haver-ho intentat.

“Sembla que no hagin tocat res, és una mica ridícul”

La Xarxa per una Transició Energètica Justa no aprova les noves mesures del decret, ja que considera que ha estat una modificació “de mínims” i se senten exclosos. De fet, Núria Altés, portaveu de Terra Alta Viva assegura que “no s’han complert les expectatives generades” i afegeix que “sembla que no hagin tocat res, és una mica ridícul”.

Protestes pel decret d'eòliques

Protestes pel decret d'eòliques RTVE.es

No només aquesta renovació del decret ha estat criticada per no aportar canvis gaire significants, sinó que també s’han generat queixes pel fet que “no s’ha afegit cap criteri nou” i “les promotores tenen la feina feta”. Des de “Terra Alta Viva” es denuncia que no s’ha complert l’acord de Govern que es va signar amb la CUP per investir el president Pere Aragonès, ja que no es dona veu ni a les entitats ni plataformes ni representats socioeconòmics.

Discrepàncies amb la moratòria

Haver d’impulsar la transició energètica és prioritari per la Generalitat. Així doncs, la moratòria que volia la CUP “no es pot fer” segons la consellera Teresa Jordà. No obstant això, les entitats locals alerten que sense una moratòria les promotores podran executar totes les instal·lacions tramitades amb el decret 16/2019. Per aquesta raó, Oriol Ponti, de la Plataforma Riu Siurana qualifica el nou decret com a “paper mullat”.