Enlaces accesibilidad
Actual R12

Ferrocarils de la Generalitat assumirà Rodalies de Lleida el 2024

Per

El servei de Rodalies de Lleida passarà a mans de Ferrocarrils de la Generalitat a partir del 2024. El govern ha acordat així que Renfe deixi d’operar l’actual línia R-12 que arriba fins a Manresa, passant per Cervera.

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró ha explicat que la idea és convertir l’actual tram de Regionals de Renfe a Lleida en unes Rodalies dividint la R-12 en la RL3 i la RL4 a Cervera i Manresa respectivament. A més, a partir del moment del canvi d’operador el govern pretén duplicar les freqüències perquè es converteixi realment en un servei de Rodalies. Puigneró també ha insistit que aquest canvi ha de suposar “l’avantsala del traspàs total i efectiu” de les Rodalies de Catalunya.

La ministra de Transports,  Raquel Sánchez, assegura "no té cap objecció" contra el relleu de Renfe a Lleida. Segons Sánchez "és un anunci que no és nou" i ha recordat que el mateix conseller Calvet ja va fer el mateix anunci fa un any.

Doblar la freqüència a Lleida

El vicepresident ha indicat que es compraran nous trens que permetran doblar els serveis i que s'aportarà el personal i el finançament a favor de la puntualitat, la neteja, la intermodalitat i una connectivitat més elevada. L'objectiu és, segons Puigneró, que "els ciutadans de Lleida vegin una clara millora per traslladar-se a Cervera i Manresa".

Per a la prestació d'aquests nous serveis, el Govern ha autoritzat una despesa plurianual per adquirir quatre trens elèctrics i el seu manteniment per un període de 15 anys, el subministrament està valorat en 44 milions d'euros i el manteniment en 21,2 milions.

La freqüència de pas entre Lleida i Cervera passarà de sis a 12 viatges, mentre que el tram de Cervera i Manresa passarà de tres a cinc, amb un increment del 100%.

Traspàs total de Rodalies

Puigneró ha dit que al Govern li agradaria assumir tot el traspàs de Rodalies, però s'ha començat per Lleida perquè suposa el 10% del total i això és assequible. En aquest sentit, ha emplaçat l'Estat a "fer el traspàs complet" i no "de pa sucat amb oli" i deficitari com el 2009. També ha deixat clar que ho plantejarà a les pròximes reunions que mantingui amb l'executiu de Pedro Sánchez perquè "la ciutadania no es mereix l'actual servei que està prestant Renfe".

Pel que fa als treballadors, els ha dit que "no han de patir" perquè els que vulguin podran seguir a Renfe a altres destinacions o integrar-se a la plantilla de FGC a Lleida.