Enlaces accesibilidad
Covid-19

Pimec proposa suspendre de sou i feina als treballadors que no tinguin el certificat covid

  • La patronal rebutja que el dret individual de no vacunar-se exposi companys i empreses "a un major risc de contagi"
  • Argimon reitera que fer obligatòria la vacunació seria "contraproduent"
  • CCOO considera la proposta "absolutament contrària" als drets fonamentals dels treballadors

Per
Polèmica arran de la proposta de PIMEC de suspendre als treballadors no vacunats

El secretari general de Pimec, Josep Ginesta, ha proposat suspendre de sou i feina als treballadors que no tinguin el certificat covid. Ginesta ha dit que si el treballador decideix ni vacunar-se ni fer-se la prova per accedir al centre de treball, és a dir "ni col·laborar en l'interès comú ni en la salut de tothom", caldria suspendre "el contracte de treball i la persona deixi de rebre el seu salari". L'exsecretari general de Treball ha afegit que seria feina de les administracions "buscar alternatives per protegir" aquestes persones. "No estem d'acord que aquest dret individual –de no vacunar-se– sigui a costa d'exposar altres companys o les empreses a un major risc de contagi", ha afirmat.

300.000 treballadors sense vacunar

Ginesta ha afegit que l'obligació d'ensenyar el passaport sanitari a l'hora d'accedir al lloc de treball seria un "incentiu a la vacunació", no només per les molèsties que significa fer-se un test cada 48-72 hores, "sinó pel cost econòmic que ha d'assumir la mateixa persona". En aquest sentit, la patronal calcula que hi ha uns 300.000 treballadors sense vacunar a Catalunya.

El líder de la patronal ha recordat que hi ha països com Itàlia que ja han optat per implantar el certificat covid a l'hora d'anar a treballar, fins i tot per les persones que teletreballen. Ginesta també s'ha fet eco de la situació d'estats com a Àustria on les empreses d'"un ventall ampli d'activitats" poden exigir el certificat abans de contractar i a més, qui refusi una feina on s'exigeixi aquest passaport "pot perdre les prestacions d'atur".

Pimec ha demanat reunions amb el Govern per tractar la matèria, "però fins ara el Departament de Salut no ha volgut", ha dit Ginesta.

Argimon pensa que pot ser 'contraproduent'

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha manifestat la seva opinió i pensa que la vacunació contra la covid-19 "no és necessari que sigui obligatòria", i fins i tot podria ser "contraproduent".
Com a metge i conseller, Argimon ha dit que el Govern "no vol" que sigui obligatòria, ja que els índexs de vacunació són dels més alts del món, i s'ha d'acabar de convèncer els indecisos apel·lant a la seva solidaritat amb la comunitat. A més, creu que fer-la obligatòria és una decisió del govern espanyol i no veu que la ministra Carolina Darias o altres consellers autonòmics apostin per aquesta via.

CCOO considera "desproporcionada" la proposta

CCOO considera "desproporcionat" exigir la vacunació obligatòria als treballadors, en resposta a la proposta de PIMEC. El sindicat considera que les declaracions del secretari general de la patronal "no són raonables en aquest moment" i creu que el plantejament de la confederació és "absolutament contrari" als drets fonamentals dels treballadors i no respon a un interès públic general. En aquest sentit, l'entitat ha recordat que, segons l'ordenament jurídic, la vacunació és "voluntària" i ha instat els governs català i espanyol a "no deixar-se pressionar" per les patronals i "salvaguardar" els drets dels ciutadans.