Enlaces accesibilidad
Dia Mundial de la Mort Gestacional i Perinatal

Les famílies reclamen un permís laboral per transitar el dol que ocasiona la pèrdua d'un fill

  • 100.000 dones van perdre un fill a Espanya durant el 2019
  • Quan una mare perd un fill embarassada de menys de sis mesos no se li reconeix el dret a baixa maternal
  • L'associació 'A contracor', que dona suport emocional a les dones que pateixen una mort gestacional

Per
El dol silenciat que pateixen moltes dones en perdre el seu fill

El dia 15 d'octubre és el Dia Mundial de la Mort Gestacional i Perinatal, una situació que van viure unes 100.000 dones en tota Espanya al llarg del 2019.

Quan una mare perd un fill embarassada de menys de sis mesos no se li reconeix el dret a baixa maternal. En el cas del pare, si la criatura neix morta ni tan sols té permís de paternitat. Les famílies reclamen ara que es revisi el criteri legal perquè es reconegui l'existència del seu nadó.

Els pares demanen un permís laboral per transitar aquest dol independentment de les setmanes d'embaràs. És el cas de la Júlia i l'Edu, que van perdre el seu fill Eder la setmana 31 de l'embaràs. Ella va tenir dret a la baixa maternal perquè estava embarassada de més de 180 dies, el que marca la llei. Ell, l'endemà del part, hauria hagut d'anar a treballar.

Per aquest motiu, una mare que ha perdut 2 fills, ha iniciat una campanya de recollida de signatures per demanar un permís per dol gestacional pels 2 progenitors, siguin les setmanes d'embaràs que siguin.

Les famílies tampoc poden registrar els fills al llibre de família. Al dolor, insuportable, se li afegeix aquest dol invisible.

Major implicació de les institucions

L'associació A contracor, que dona suport emocional a les dones que pateixen una mort gestacional, demana una major implicació de les institucions per donar informació d'aquest tipus de mort i destruir tabús sobre el dol perinatal. Una portaveu de l'associació, Maria Sàbat, ha explicat que en els últims mesos han avançat en l'àmbit local perquè diversos municipis ja treballen en la creació de llocs memorials. De tota manera, considera que cal que el Govern homogeneïtzi el tipus d'atenció que dona el personal sanitari a les mares que es troben en aquesta situació. Tot i això, l'associació ha confirmat que cada vegada hi ha més mares que demanen acompanyament abans del part i això permet gestionar millor el dolor perinatal.