Enlaces accesibilidad
IPC de setembre

La inflació escala al nivell més alt des de 2008

Per
El transport s'encareix un 10% al setembre
El transport s'encareix un 10% al setembre

La inflació escala fins al 4 per cent, la taxa més alta des de 2008, després de l'augment de set dècimes dels preus al setembre, segons ha confirmat l'Institut Nacional d’Estadística. A Catalunya, l'IPC ha pujat sis dècimes a l'agost, i la inflació se situa en el 3,7 per cent, la variació més alta des d'octubre de 2012.

L'IPC es dispara fins al nivell més alt en 13 anys | Climent Sabater

Preus disparats fins a la primavera

L'encariment de l'electricitat ha portat a la taxa d'inflació més alta en els últims 13 anys i al setè més consecutiu de preus a l'alça. A banda de l'escalada en el preu de la llum, que ha encarit el grup d'habitatge, també hi ha contribuït els augments en el petroli i el gas.

Una situació que està lluny de normalitzar-se i que pot arribar fins a la primavera, segons ha explicat a Ràdio 4 des del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Alfons Fernández.

Les claus de l'encariment

De fet,  l'IPC manté la tendència alcista des de març, amb el que suma set mesos en positiu, sis d'ells amb taxes creixents per sobre del 2%: abril (2,2%), maig (2,7%), juny (2,7%), juliol (2,9%), agost (3,3%) i ara setembre (4%).

Darrere d'aquest repunt de preus està el comportament de l'energia, sobretot l'electricitat, que es va encarir un 44% al setembre respecte al mateix mes de 2020 malgrat les baixades d'impostos per a frenar aquesta escalada. De fet, si s'elimina l'efecte d'aquestes rebaixes tributàries, l'electricitat hauria pujat un 61,1% i l'IPC s'hauria disparat fins al 4,5%, segons recull l'índex a preus constants.

La pujada de la llum va impactar de ple en l'evolució del grup d'habitatge, els preus del qual van pujar un 14,5% al setembre, tres punts més que a l'agost, degut tant a aquest factor com a l'encariment del gasoil per a calefacció i el gas, que van baixar en 2020.