Enlaces accesibilidad
Atemptats 17A

En llibertat provisional Said Ben Iazza, un dels condemnats pels atemptats de Barcelona i Cambrils

  • Es tracta de Said Ben Iazza, condemnat a vuit anys de presó per col·laboració en organització terrorista
  • L'Audiència Nacional ha pres aquesta decisió en haver complert la meitat de la pena imposada i estar la sentència recorreguda

Per
Said ben Iazza, a l'inici del judici sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils
Said ben Iazza, a l'inici del judici sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils

La Sala penal de l'Audiència Nacional ha acordat aquest dimarts posar en llibertat provisional a un dels tres condemnats pels atemptats perpetrats el 17 d'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils per virtut d'una sentència recorreguda tant per les acusacions com per les defenses, després d'haver complert el límit legal de quatre anys de presó provisional. Es tracta de Said Ben Iazza, condemnat a vuit anys de presó per col·laboració en organització terrorista per haver prestat la seva documentació i una furgoneta per a comprar i transportar artefactes explosius.

Pel fet que la sentència recorreguda davant la Sala d'Apel·lacions de l'Audiència i que ja havia complert la meitat de la condemna que li va ser imposada, el tribunal que va jutjar els fets ha acordat la seva posada en llibertat a petició del seu defensa, segons un acte dictat aquest dimarts.

En aquest escrit, la Secció Tercera estableix concretament que "procedeix acordar la llibertat provisional del processament Said Ben Iazza en vèncer els quatre anys de privació de llibertat a comptar des de la seva detenció".

No obstant això, per a garantir que Ben Iazza continua a la disposició de la Justícia, els magistrats li han prohibit sortir del país, han ordenat retirar-li el passaport i li han requerit que fixi domicili a Espanya.

La sortida de presó de Ben Iazza ha suposat un cop dur per les associacions de víctimes de l'atemptat, que no la veuen justa.  Des de la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme assegura que presentaran un recurs a la justícia i faran tot el que sigui possible perquè entri a presó, però admeten que aquest moment podria arribar. "Hem parlat amb les víctimes durant tota la tarda. És difícil fer-los entendre que la normativa diu això. Intentarem aplicar també els ressorts de la mateixa legislació ens dona perquè estigui més temps a la presó... Evidentment que ho farem", diu el portaveu de l'AUVAT, Roberto Manrrique.

Ha complert la meitat de la pena imposada

Aquest límit legal de quatre anys, han explicat, "coincideix amb el de la meitat de la pena imposada a Ben Iazza", que va ser condemnat a vuit anys de presó per un delicte de col·laboració amb organització terrorista.

A més de Ben Iazza, van ser condemnats Driss Oukabir i Mohamed Houli Chemlal a 46 i 53 anys de presó, respectivament, per pertinença a organització terrorista; tinença, dipòsit o fabricació de substància o aparells explosius i inflamables de caràcter terrorista; i estralls en temptativa de caràcter terrorista en concurs amb 29 delictes de lesions per imprudència greu.

Després de la sentència, defenses i acusacions van recórrer davant aquesta instància superior de l'Audiència Nacional, entre elles diverses associacions de víctimes, que van sol·licitar que els dos condemnats per pertinença a organització terrorista siguin considerats també coautors dels delictes d'assassinat comesos pels seus companys de cèl·lula morts.

Els atemptats de les Rambles i Cambrils van causar 16 morts i 140 ferits. La primera acció terrorista, perpetrada mitjançant un atropellament massiu amb una furgoneta, va tenir lloc el 17 d'agost de 2017, i en la matinada de l'endemà cinc terroristes van atropellar a diverses persones en el passeig marítim de Cambrils i van apunyalar a unes altres. Els mossos els van abatre aquest mateix dia, mentre que l'autor del primer ataqui va ser abatut el dia 21.