Enlaces accesibilidad
Retorn vintage

La fotografia analògica torna a posar-se de moda de la mà dels joves

  • Els fotògrafs joves hi veuen un component més artístic i estètic
  • Les vendes de models clàssics i de rodets de foto confirmen la tendència

Per
La fotografia analògica torna a estar de moda entre els joves

Aquesta setmana se celebra el dia mundial de la fotografia. Milions de fotògrafs, professionals, però també amateurs, mostren el seu amor per captar l'instant decisiu, o expressar els seus sentiments a través d'un objecte o un paisatge fotografiat. Però tal com torna el vinil, el cassette o fins i tot el VHS, també hi ha un retorn a la fotografia analògica.

Més possibilitats artístiques

Els joves que van néixer en l'era digital i dels mòbils veuen en la fotografia analògica un component més artístic i estètic. També és un procés menys immediat que implica no veure la imatge a l'instant, i que permet jugar amb l'enfocament manual, l'exposició o els temps de revelat.

Les possibilitats artístiques i estètiques del revelat és un dels punts d'atracció per molts afeccionats a la fotografia

Les possibilitats artístiques i estètiques del revelat és un dels punts d'atracció per molts afeccionats a la fotografia

Laureà Piñol soci, entre altres, de l'Agrupació Fotocine de Cerdanyola i Ripollet, i de la Federació Catalana de Fotografia, ara només treballa en digital, però durant una dècada i mitja ho va estar fent en la també anomenada fotografia argèntica. Ell confirma aquesta tendència entre els fotògrafs joves.

"Hi ha molts fotògrafs que han fet un retorn a la fotografia argèntica. Hi ha joves, per exemple en el grup AFOCER de Cerdanyola, que estan fent les seves proves i els seus progressos. I també conec per exemple a França alguns joves del Photoclub Pays D'Olmes que també es dediquen a la fotografia analògica".

Retorn vintage

Festivals íntegrament dedicats a l'analògic com el Revela-T, que es farà a partir del 24 de setembre a Vilassar de Dalt, constaten també aquesta creixent afició cap a fotografia química. Pep Mínguez, el seu director, destaca l'interès per recuperar la part més "màgica" de la fotografia.

"Actualment hi ha un boom per part de molt jovent nascut a l'era digital i també de retorn de gent que l'havia abandonat ( l'analògic) i torna buscant aquella màgia que no ha trobat al digital".

El festival Revela'T de Vilassar de Dalt és un dels pocs dedicats a la fotografia analògica de tot el món

El festival Revela'T de Vilassar de Dalt és un dels pocs dedicats a la fotografia analògica de tot el món

Tendes de fotografia amb càmeres de rodet exhaurides, llançament de nous models clàssics, o un increment en les vendes de rodets de foto, confirmen aquest "retorn vintage" a la fotografia analògica. I tot plegat en un dia que commemora precisament el 19 d'agost de 1839 en què Louis Daguerre, precursor de la fotografia, va presentar a l'Acadèmia de les Ciències de França el daguerreotip, que permetia capturar una imatge a través d'un procés químic.

Laureà Piñol conclou amb aquesta metàfora: “Potser la fotografia analògica van ser les taules d'aritmètica i la fotografia digital sigui la calculadora, però la calculadora no existiria sense les taules d'aritmètica".