Enlaces accesibilidad
Estudi ISGlobal

Els anticossos es mantenen fins a 7 mesos després de la infecció

  • Un estudi de l'ISGlobal i el Clínic de Barcelona avala que en el 75% dels pacients la immunitat fins i tot augmenta
  • L'estudi també revela que un refredat comú també genera anticossos de menys durada

Per
Els anticossos contra la Covid es mantenen estables set mesos després d'infectar-se

Els nivells d'anticossos davant la COVID es mantenen estables i en alguns casos fins i tot augmenten set mesos després de la infecció. Així ho mostren els resultats de l'estudi realitzat per l'ISGlobal en col·laboració amb l'Hospital Clínic de Barcelona i que ha estat publicat a la revista Nature Communications.

Gemma Moncunill, investigadora de l'ISGLOBAL ha explicat a Ràdio 4 que en el 75% de les persones infectades fins i tot augmenten el nivell d'anticossos. Ara bé, Moncunill reconeix que encara desconeixen quant temps es pot perllongar aquesta immunitat.

Sorprenent resposta immunològica

Els resultats revelen que la gran majoria de les infeccions en personal sanitari va ocórrer durant la primera onada --el percentatge de persones amb anticossos enfront de Sars-CoV-2 va pujar poc entre març i octubre, del 13,5% al 16,4%.

"De manera sorprenent, en el 75% de les persones es va veure fins i tot un augment d'anticossos IgG anti-spike a partir dels cinc mesos, sense cap evidència que haguessin estat reexposades al virus", ha assenyalat Moncunill.

Primer estudi per avaluar la resposta d'anticossos

L'equip investigador va analitzar mostres de sang de 578 participants, preses en quatre moments diferents entre març i octubre de 2020, i va usar la tecnologia Luminex per mesurar, a partir de la mateixa mostra, el nivell i tipus d'anticossos IgA, IgM o IgG enfront de sis antígens diferents del virus, així com la presència d'anticossos contra els quatre coronavirus que causen el refredat comú.

També es va analitzar l'activitat neutralitzant dels anticossos en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Barcelona.

El refredat comú també genera immunitat

Una altra dada de l'estudi, és que un refredat comú genera uns anticossos que també aporten un nivell d'immunitat, però de menys durada en el temps. Els resultats obtinguts suggereixen que podrien conferir una protecció creuada enfront de la infecció o la malaltia per covid-19. "Encara que la protecció creuada per immunitat preexistent als coronavirus del refredat comú encara no s'ha confirmat, podria ajudar a explicar la susceptibilitat tan diferent de la població a la malaltia" ha assenyalat.