Enlaces accesibilidad
Cinquena onada

Cauen per segon dia els ingressos i els crítics als hospitals

Per
Comença a baixar la pressió hospitalària

Les xifres sobre els ingressos als hospitals comencen a indicar que es podria haber superat el pic de la pressió hospitalaria de la cinquena onada. Per segon dia consecutiu baixa la pressió hospitalària, tant pel que fa als nous ingressos com els crítics a les UCI. Als hospitals els ingressats en planta es redueixen de 68 situant el total en 2.080 dels que 576 són a les UCI, 5 menys que en el recompte d'ahir.

En canvi els nous contagis segueixen sense donar treva. Catalunya ha registrat en les últimes 24 hores més de 3300 nous positius i 35 noves defuncions. La velocitat de propagació del virus es manté en 0,74 mentre que el risc de rebrot se situa ja per sota dels 600 punts.

Dades de l'evolució de la pandèmia del 5/08/2021 proporcionades per Salut

Dades de l'evolució de la pandèmia del 5/08/2021 proporcionades per Salut

Tendència a la baixa

Tot i aquest descens, la pressió assistencial continua sent elevada, per sobre del 40% en el cas de les UCI. En l'última setmana el nombre de pacients en planta ha disminuït gairebé en un centenar. En canvi, les unitats de crítics han augmentat en 32 persones.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que tot i aquest context d'alta pressió assistencial, la tendència és bona.

Deu vegades més morts sense vacunes

La campanya de vacunació ha evitat a Catalunya 2.923 defuncions, unes 200 diàries, i 64.450 nous contagis, que es traduirien en 27.315 ingressos en les UCI, segons dades del grup BIOCOMSC de la UPC avançats per Salut. "Sense la vacunació hi hauria deu vegades més morts al dia, i en aquesta cinquena ona observem, sobretot, que els casos es donen en persones joves, les que no estaven vacunades en aquell moment", ha indicat Cabezas.

Superar el pic a les UCI

Les bones noticies pel que fa al descens de pacients contrasta amb l’increment dels contagis. El Departament de Salut ha informat aquest dimecres 3.850 casos positius més en les últimes 24 hores. La propagació del virus, de la seva banda, continua la tendència a la baixa de les darreres setmanes i s’ha reduït en una dècima més fins al 0,74. El risc de rebrot (EPG) també ha baixat fins als 602 punts (627).

Pel que fa als indicadors, la incidència acumulada continua baixant i se situa en els 830 casos per cada 100.000 habitants. De fet, en l'última setmana ha baixat gairebé 300 punts. També cau la positivitat gairebé un 5%. Actualment es troba en el 12,8% de les proves.

Més possibilitats de contagi als festivals

Fent balanç dels 3 festivals del mes de juliol, el Vida, el Canet Rock i el Cruïlla, Carmen Cabezas ha assenyalat que durant el seguiment s'han detectat més de 800 casos positius entre els 50.00 participants, gairebé el doble dels que esperaven inicialment. De fet els assistents a aquests tres festivals van arribar a tenir un 2,6 més possibilitats de contagiar-se.