Enlaces accesibilidad
UNESCO

Barcelona serà Capital Mundial de l'Arquitectura el 2026

  • La candidatura catalana s’imposa a la de Pequín en l'Assemblea General de la Unió Internacional d'Arquitectes
  • Colau destaca que suposa un reconeixement a les polítiques urbanístiques de la ciutat

Per
Barcelona, escollida Capital Mundial d'Arquitectura 2026

Barcelona serà la Capital Mundial de l'Arquitectura per la Unesco el 2026. La candidatura de la capital catalana s'ha imposat a la de Pequín i serà la tercera ciutat en portar aquest títol després de Rio de Janeiro i Copenhaguen.

Aquesta capitalitat donarà més projecció al patrimoni arquitectònic de Barcelona i la convertirà en centre del debat arquitectònic i urbà internacional. Durant el 2026 organitzarà esdeveniments relacionats amb aquestes disciplines en edificis emblemàtics i diferents institucions. També serà la seu del 29è Congrés Mundial de la Unió Internacional d'Arquitectes, un esdeveniment de referència en aquest àmbit.

Reconeixement a les polítiques urbanístiques

Barcelona s'ha imposat a la de Pequín en l'Assemblea General de la Unió Internacional d'Arquitectes, celebrada aquest dimecres a Rio de Janeiro, actual seu del Congrés i Capital Mundial de l'Arquitectura 2021. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat l'elecció com una "gran oportunitat per enfortir el paper de Barcelona, de Catalunya i l’Estat com a centres de producció i pensament de l'arquitectura i del disseny urbà contemporanis".

Barcelona ja va acollir el Congrés l'any 1996

La nominació de Barcelona, que s'ha imposat per 147 vots a 129, ha estat promoguda per l’Ajuntament, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la Generalitat de Catalunya, el Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE) i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC).

Segons els seus impulsors, la celebració de l'esdeveniment d'arquitectura més important del sector a Barcelona també permetrà "aprofundir en la seva capacitat per transformar i millorar la vida de les persones, i servirà per posar de relleu el paper de l'arquitectura i l'urbanisme en la configuració d'un nou model de ciutat que doni resposta als reptes contemporanis".

'One today, one tomorrow', el leitmotiv de Barcelona

Amb el lema 'One today, one tomorrow', el Congrés Mundial de la UIA a Barcelona prendrà com a exemple la relació de la ciutat i la seva arquitectura per debatre sobre un futur "viable i sostenible". Una anàlisi de l'actual context social, mediambiental i econòmic que ajudi a plantejar quins són els reptes de l'arquitectura i definir els instruments per assolir-los.