Enlaces accesibilidad
Promoció del procés

El Tribunal de Comptes veu indicis d'il·legalitat en els avals de la Generalitat

Per
El Tribunal de Comptes té dubtes sobre la legalitat dels avals de l'ICF

La Fiscalia Superior de Catalunya ha obert, arran d'una denúncia de Cs, una investigació sobre els avals del Institut Català de Finances (ICF) per a les fiances que el Tribunal de Comptes reclama a antics càrrecs del Govern encausats per l'acció exterior de la Generalitat .

La denúncia de Cs se centra en la decisió de la Junta de l'ICF que va aprovar avalar les fiances dels investigats, que va poder fer-se arran de un decret que el Govern va aprovar uns dies abans creant un Fons Complementari de Riscos de 10 milions d'euros.

Dubtes de la legalitat de l'aval

Mentrestant, el Tribunal de Comptes es mante a l'espera de l'informe demanat a l'Advocacia de l'Estat. El tribunal té dubtes de la legalitat de l'aval presentat per l'Institut Català de Finances com a fiança per a una trentena d'investigats per presumptament fer un ús irregular de fons públics per promocionar el referèndum a l'exterior.

El Tribunal de Comptes demana un informe a l'Advocacia de l'Estat sobre els avals de l'ICF

El Tribunal de Comptes demana un informe a l'Advocacia de l'Estat sobre els avals de l'ICF

Informe de l'Advocacia de l'Estat

En una nota de premsa el Tribunal de Comptes assenyala que té dubtes sobre la suficiència i legalitat dels avals que ha assumit la mateixa Administració Pública Perjudicada, és a dir el Govern de la Generalitat. La delegada instructora de l'òrgan fiscalitzador, Esperanza García, no té clar que aquests avals de l'ICF puguin emparar possibles responsabilitats comptables. Per aquest motiu ha demanat amb caràcter d'urgència a la Presidència de la Secció d’Enjudiciament un informe a l'Advocacia de l'Estat.

No és un "tema pacífic juridicament"

El Govern ha defensat "sense fissures" els avals de l'ICF tot i els dubtes del Tribunal de Comptes. La portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha demanat "deixar de fer política i atendre a criteris estrictament jurídics".

Des de la Moncloa, la portaveu Isabel Rodríguez admet que no són "un tema pacífic jurídicament" i per això van demanar un informe al tribunal de garanties, en referència a la consulta del PSC al Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya

Esgotat el termini per les fiances

Recordem que el termini donat als 34 encausats per presentar de forma conjunta i solidària la fiança de 5,4 milions d'euros s'acabava aquesta passada mitjanit. 29 s'han acollit a l'aval de l'entitat financera pública, entre ells; l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, o l'exvicepresident, Oriol Junqueras. Altres investigats han dipositat la fiança en metàl·lic o avalant-la amb el seu patrimoni.

Dos d'ells no han presentat cap mena de fiança i per això, fonts de l'òrgan fiscalitzador asseguren que en els pròxims dies emetran una providència per embargar els seus béns, sense concretar qui són.