Enlaces accesibilidad
Situació crítica

Els CAP i els hosptials només atendran les activitats urgents i inajornables

  • La resolució s'aprova amb una durada màxima de tres mesos i la mateixa mesura també s'ha traslladat als centres privats
  • Els ingressats als hospitals ja superen els 2.000 i ens acostem als 500 a les UCI
  • Carolina Darias diu que caldrà vacunar-se cada any i "tot apunta" que caldrà una tercera dosi

Per
Carolina Darias diu que caldrà vacunar-se cada any

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha acordat "condicionar l'activitat" dels centres de la xarxa pública (SISCAT) "de manera que s'atengui només aquella activitat urgent, emergent i clínicament inajornable" davant de l'impacte de la cinquena onada, segons una resolució signada aquest dimarts. Fonts de Salut confirmen que "es reserva tota la capacitat per a activitat urgent i emergent o no ajornable" i que la mesura afecta tots els nivells assistencials. L'objectiu és preservar les vacances dels sanitaris i poder atendre l'alta demanda. La resolució s'aprova per màxim tres mesos i Salut ha traslladat les mateixes mesures als centres privats. Es preveu que en els propers 10 dies continuï incrementant el nombre de pacients ingressats.

Crítiques per la desescalada

El Govern assegura que la cinquena onada "va a la baixa", però que mantindrà les mesures que siguin necessàries durant tot l'estiu. Això implica que es mantindran les reunions d'un màxim de 10 persones i que totes les activitats hauran de finalitzar com a màxim a les 00:30 h. En relació amb el confinament nocturn, es revisarà setmana a setmana.

En declaracions a Ràdio 4, el doctor Joan Ramon Masclans, cap del servei de medicina intensiva, ha assegurat que la desescalada ha estat massa ràpida i ara estem veient les conseqüències.

L'UCI de l'Hospital del Mar arriba al 120% de capacitat

Cinquena onada de baixa

Les dades indiquen que hem arribat al pic de contagis, però l'estudi global dels indicadors reafirma que les setmanes vinents seran molt complicades. S'han arribat als 2.000 ingressats als hospitals, una xifra a la qual no s'arribava fins al febrer, i estem acostant-nos a les 500 a les UCI.

Carmen Cabezas ha confirmat que el 73,5% dels ingressats no estan vacunats. El 12,9% ho estan parcialment i un 13,5% tenen la pauta completa.

Situació a les UCI

Els pacients ingressats per Covid-19 a les UCI segueixen creixent. El departament de Salut tem arribar novament a superar els 500 també durant les dues setmanes vinents per l'expansió de la variant Delta del virus.

Es modera la velocitat de propagació del virus

La millor notícia és que la velocitat de reproducció de la malaltia baixa ja per sota de l'1 i la taxa de risc de rebrot també se segueix moderant.

Tercera dosi?

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha afirmat aquest divendres en una entrevista a Onda Cero que fruit de l'aparició de noves variants de la covid-19 "sens dubte" caldrà vacunar-se cada any, i "tot apunta" que caldrà una tercera dosi en la campanya actual. "De fet ja hem subscrit contractes amb Pfizer per import de 1.800 milions d'euros i 400 milions d'euros amb Moderna per al 2022 i 2023", ha sentenciat. Per tant, segons la ministra, caldrà aquesta tercera dosi, "i el que està per determinar és quan" s'imposarà.