Enlaces accesibilidad
Foc a l'Empordà

Estabilitzats els incendis de Ventalló i el massís del Montgrí

  • El foc de Ventalló crema unes 50 hectàrees, la majoria a Vilopriu
  • Els Bombers remullen la zona calcinada del Montgrí fins a controlar l'incendi

Per
L'incendi del massís del Montgrí, contingut però sense estabilitzar els flancs

Els Bombers han donat per estabilitzat l'incendi de Ventalló (Alt Empordà) que es va declarar aquest dissabte a dos quarts de sis de la tarda. L'incendi ha cremat unes 50 hectàrees de massa forestal, la majoria en el terme municipal de Vilopriu. El foc es va iniciar en una zona boscosa i oberta coneguda com El Forn. La tramuntana el va empènyer de seguida i va saltar la carretera i va seguir avançant en direcció Vilopriu i les Olives. No es va haver de desallotjar cap habitatge, però sí que es van tallar carreteres.

En fase de control l'incendi del Montgrí

D'altra banda, els Bombers han estabilitzat l'incendi que va començar aquest dijous al massís del Montgrí i que ha cremat un centenar d'hectàrees de vegetació forestal dins del perímetre del parc natural. 18 dotacions terrestres han treballat durant aquest diumenge remullant la zona calcinada per evitar rebifades.

El cap d'intervenció de l'incendi, Antoni Valdepeñas, ha concretat que han pogut donar per estabilitzat el foc a dos quarts de nou del vespre de divendres: "Durant la tarda hem pogut anar controlant cadascuna de les represes que s'han produït i amb la millora de les condicions meteorològiques l'hem pogut donar per estabilitzat. Deu dotacions terrestres han continuat treballant tota la nit.

Hores claus per l'estabilització

Els Bombers de la Generalitat informaven aquest divendres que el foc ja no creixia, però que hi havia molts punts calents. El problema principal es concentrava al flanc dret amb algunes revifades pel vent de Garbí que bufa en aquesta zona del Baix Empordà. A més, en aquesta part de l'incendi hi ha una àmplia zona arbrada que ha donat algun ensurt als Bombers. Valdepeñas, ha explicat que hi havia focus secundaris a centenars de metres del perímetre i, per això, demana que "ningú s'hi acosti", tenint en compte que es tracta d'una zona molt turística.

Intens treball durant la nit

Al llarg de la matinada de divendres, fins 62 dotacions dels Bombers de la Generalitat van treballat en l'extinció del foc, aprofitant al màxim la baixada de la temperatura, l'increment de les humitats relatives i la pèrdua d'intensitat del vent que bufava a la zona. Durant la nit van aconseguir tancar gairebé tot el perímetre del foc, excepte un punt del flanc esquerre, de barrancs entre dues cingleres, que és molt inaccessible per terra. Es tracta d'un incendi topogràfic, és a dir, de vegetació en superfície amb episodis puntuals de foc a les parts altes dels arbres.

Evacuació de 135 nens

135 nens i 15 monitors de la casa de colònies Torre Ferrana de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), van ser desallotjats a causa del foc i van ser traslladats al pavelló del municipi. Avui podran tornar, en el seu últim dia de colònies. Els Bombers asseguren que el foc va passar molt lluny de la casa, però van preferir desallotjar preventivament.