Enlaces accesibilidad
Test d'autodiagnòstic

Tests d'antígens a les farmàcies i sense recepta: què has de saber?

  • Els tests es faran a l'establiment i els resultats es reportaran a Salut
  • Permeten obtenir un resultat diagnòstic de coronavirus en 15 minuts
  • Si el resultat de la prova és positiu, apareixeran marcades les línies de test (T) i de control (C)

Per
Tests d'antígens a les farmàcies i sense recepta

La venda de test d'antígens a les farmàcies començarà aquest dijous. Et resolem tots els dubtes sobre com pots fer-te aquest test fàcilment.

Com es podran adquirir?

Si bé és cert que algunes farmàcies ja n'estaven venent, i monitors i infants de casals i colònies ja acudien a farmàcies per fer cribratges massius, cal l'aprovació del Consell de Ministres i la publicació al BOE perquè la venda sense recepta dels tests ràpids d'antígens (TAR) estigui definitivament regulada.

Els ciutadans els podran adquirir sense necessitat de recepta. La mesura, segons la ministra, ha d'afavorir la detecció de casos en un moment en què l'allau de contagis amenaça l'atenció primària. Entre 1,5 i dos milions de tests es posaran a disposició de les farmàcies.

Quan s'ha de realitzar la prova?

Segons l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), la prova ha de realitzar-se durant els cinc primers dies des de l'aparició de símptomes, quan la càrrega viral és molt alta i, per tant, el virus es detecta millor.

Quin preu tenen?

Està previst que el preu dels tests d’antígens a les farmàcies oscil·li al voltant dels 7 €, tenint en compte que es preveu retirar l’IVA d’aquests productes. Abans es podia obtenir un paquet de cinc tests d’antígens ràpids per un preu de 50 €. Aquesta mesura hauria de contribuir a reduir les cues als laboratoris per fer-se les proves diagnòstiques. Segons la ministra de Sanitat, Carolina Darias, s’ha intentat que el preu sigui el més assequible possible.

Quin test d'autodiagnòstic haig d'utilitzar?

La AEMPS recomana l'ús d'aquelles proves d'autodiagnòstic que tinguin una especificitat del 97% i una sensibilitat del 90%. A més, el test ha de contenir l'etiquetat marcatge CE seguit de quatre dígits de l'organisme notificat que l'ha avaluat.

Què he de fer perquè el test surti bé?

Cal seguir acuradament les indicacions i instruccions d'ús del fabricant perquè la presa es realitzi adequadament. Funciona recollint un mateix la mostra del nas amb un bastonet. La prova pot veure's afectada si no s'ha seguit el procediment indicat.

Com puc conèixer el resultat?

Si el resultat de la prova és positiu, apareixeran marcades les línies de test (T) i de control (C). Si el resultat és negatiu, únicament apareixerà marcada la línia de control (C). El test ha de tenir la línia de control (C) perfectament visible. Si no apareix, la prova és defectuosa i per tant invàlida.

Què haig de fer si el resultat és positiu?

En cas que la prova sigui positiva, independentment de si el pacient té símptomes o no, cal començar immediatament l'aïllament i contactar amb els serveis de salut.

I si el resultat és negatiu?

Si el resultat és negatiu, és a dir, en el test únicament roman visible la línia de control (C), el pacient no ha de descartar la malaltia.

Aquest resultat negatiu pot significar que la càrrega viral és molt baixa per a ser detectada. En aquest cas, la AEMPS recomana aïllar-se i posar-se en contacte amb els serveis sanitaris.