Enlaces accesibilidad
Qualitat de l'aire

Reduir el trànsit a nivells del 2020 salvaria 600 vides a l'any a Barcelona

Les restriccions de mobilitat durant la pandèmia van contribuir a reduir els nivells de contaminació

L'informe apunta que cal revisar el model turístic de la ciutat

La reducció de partícules de NO2 va ser significativa especialment al districte de l'Eixample

Per
L'Agència de Salut Pública demana replantejar el model turístic a la ciutat

La ciutat de Barcelona podria evitar 600 morts a l'any si sempre es reduís la contaminació als nivells de 2020. Per primera vegada els nivells de NO2 es van situar per sota del valor guia que marca l'OMS i del nivell legal de la UE, segons un informe que ha elaborat l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Una reducció d'aquestes característiques també permetria reduir el 19% de casos d'asma infantil (uns 300 casos anuals) i el 5% dels nous casos de càncer de pulmó (al voltant de 50 casos anuals), segons han informat la regidora de Salut, Envelliment i Ciutadans del consistori barceloní, Gemma Tarafa, i directora de Salut Ambiental de l'ASPB, Elisenda Realp, durant la presentació de l'informe.

Els nivells de contaminació de l'aire de Barcelona estan estretament vinculats al trànsit motoritzat

Els nivells de contaminació de l'aire de Barcelona estan estretament vinculats al trànsit motoritzat

Partícules contaminants

Al 2020 es van reduir per primera vegada els nivells de diòxid de nitrògen (NO2), un contaminant molt relacionat amb les emissions de trànsit, que es van situar per sota del valor guia de l'OMS i del nivell legal de la UE, a totes les estacions de vigilància de la ciutat. Aquest descens històric està associat a les restriccions derivades de la Covid-19. Aquesta circumstància es va notar especialment al districte de l'Eixample, que va experimentar la reducció més gran de tota la ciutat.

Els nivells de partícules es van reduir moderadament, però sense arribar a complir els de l¿OMS

Els nivells de partícules es van reduir moderadament, però sense arribar a complir els de l¿OMS

Explotacions ramaderes

Segons l'ASPB, un dels factors que incideix en la contaminació de Barcelona són les explotacions ramaderes de fora dels límits de la ciutat. L'amoníac que emeten els purins arriba a Barcelona i reacciona de manera secundària amb els gasos que la ciutat té a l'atmosfera, fins a convertir-se en partícules en suspensió.

D'altra banda, l'informe recomana la tornada a la mobilitat motoritzada als nivells prepandèmia, la revisió del model turístic i la reducció d'altres fonts d'emissió de partícules diferents del trànsit, com la indústria i les emissions que tenen el seu origen en altres activitats productives.