Enlaces accesibilidad
Cinquena onada

Els pacients a les UCI es podrien disparar fins als 500 en les properes setmanes

  • 1 de cada 5 ingressats a les UCI té menys de 40 anys, una situació mai vista abans
  • Uns 160.000 catalans podrien emmalaltir de manera greu malgrat tenir doble pauta de vacunació

La circulació del virus és "molt alta" i la probabilitat de contagi molt elevada[if !supportLineBreakNewLine]

  • [endif]

Per

La cinquena onada de la pandèmia de la Covid-19 segueix a l'alça i la situació als hospitals catalans segueix sent d'una elevada pressió hospitalària. Les UCI preocupen, i molt, als sanitaris que s'enfronten aquest estiu a una cinquena onada amb la meitat de la població vacunada.

Preocupació pel ràpid increment d'hospitalizacions i crítics a l'UCI | Marga Esparza

Nous ingressos

Segons l'últim balanç del Departament de Salut, els hospitals han registrat 138 nous ingressos a planta, amb un total de 1.683. A més, 10 persones més han entrat a l'UCI i ja se superen els 300 malalts crítics a Catalunya (307).

Nous contagis

Els nous contagis són 4.072 segons les dades proporcionades pel departament, una xifra alta atès que Salut ja no fa proves als contactes estrets de positius que són asimptomàtics. El total de contagis durant la pandèmia se situa en 835.361.

Dades covid-19: 19/07/2021

Dades covid-19: 19/07/2021

L'Rt i el risc de rebrot baixen

Pel que fa a l'Rt, torna a baixar fins a 1,13, i també el risc de rebrot, que ho fa fins a 1.314. En les darreres 24 hores s'han notificat set morts i el total de l'inici de la pandèmia és de 22.325. La incidència acumulada a 14 dies passa de 1.165,66 a 1.187,61.

Preocupació per les UCI

Les UCI dels hospitals catalans es poden desbordar en deu dies, segons la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, que ha reconegut aquest diumenge que s'ha reaccionat tard a la cinquena onada de la covid i ha augurat que a finals de juliol els pacients crítics poden ser 400 o 500.

En declaracions a RAC1, la màxima responsable del CatSalut ha assenyalat que s'espera que a la fi de juliol s'aconsegueixi un nou pic de la pandèmia "i no és un pic optimista, parla d'uns pacients crítics que es poden situar tranquil·lament entre els 400 i 500", enfront dels 297 que hi ha avui.

El més preocupant de tot és que 1 de cada 5 ingressats a l'UCI té menys de 40 anys, una situació mai abans vista. 1 de cada 3 dels ingressats a planta també té menys de 40. La mitjana d'edat als hospitals se situa per tant, entorn dels 50 anys.

Vacunes eficaces, però no infal·libles

Les vacunes són la millor eina de prevenció contra la covid, però no són infal·libles. Dels quatre milions de catalans amb pauta completa de vacunació, n'hi ha 160.000 que corren el risc d'emmalaltir de forma greu si contrauen la malaltia, i 840.000 que es poden contagiar tot i que passaran la malaltia de forma lleu o asimptomàtica. La circulació del virus és "molt alta" i la probabilitat de contagi molt elevada.

El BIOCOMSC ha afirmat que les dades de la darrera setmana apunten a una "contenció" de contagis globals, tot i que són dades que s'han de confirmar. Tot i això, el grup de la UPC ha lamentat que les dades de casos de persones majors de 50 anys continuen pujant, així com la seva positivització, tot i que "des de nivells molt baixos" comparat amb edats més joves.

S'ha reaccionat tard?

Com ja va reconèixer la setmana passada el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquest diumenge ha estat Craywinckel qui ha admès que, "des del punt de vista del CatSalut, de l'impacte en els usuaris i en el sistema sanitari" sí que s'ha reaccionat tard a la cinquena onada.

"No hem sabut transmetre por a la població. Em preocupa moltíssim que la gent continuï sortint, que generi enfrontaments amb les forces de l'ordre quan intenten fer-los tornar a casa amb el toc de queda", ha dit.