Enlaces accesibilidad
Durant 7 dies prorrogables

Toc de queda nocturn per a 158 municipis de Catalunya amb més incidència de la covid

Per
La Generalitat busca evitar els contagis entre els joves amb el nou toc de queda
La Generalitat busca evitar els contagis entre els joves amb el nou toc de queda

Finalment ha quedat confirmat. Hi haurà toc de queda nocturn a Catalunya en els territoris més afectats per l'evolució de la covid-19. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que s'aplicarà en aquells municipis de més de 5.000 habitants, on la incidència del virus superi els 400 casos per cada 100.000 habitants. Segons les dades de la Generalitat, afectarà 158 municipis "que aglutinen la major part de la població de Catalunya".

El president Aragonès i els consellers Argimon i Elena durant la reunió extraordinària de la comissió delegada en matèria de covid-19

Reunió extraordinària de la comissió delegada en matèria de covid-19 ACN

El confinament nocturn restringirà totes les activitats socials i la mobilitat entre les 01.00 h i les 06.00 h durant una setmana i serà prorrogable. El govern català vol que pugui entrar en vigor aquest mateix cap de setmana, però haurà d'esperar l'aval del TSJC.

"La situació és extremadament fràgil"

El president català ha reconegut que es tracta "d'una mesura del tot excepcional", però que s'ha decidit prendre, en sintonia amb el món muncipal, per diferentes motius: per frenar l'explosió de contagis, per garantir el bon funcionament del sistema sanitari i per preservar la recuperació econòmica "que ja ha començat i que hem de continuar".

Pere Aragonès ha avançat que la situació de la pandèmia a Catalunya és "molt fràgil" i ho seguirà sent les pròximes setmanes. Per això, ha assegurat, la decisió d'aplicar un toc de queda "és difícil però imprescindible"

El Govern reuneix la comissió delegada de la Covid-19 per decretar el toc de queda

Els ajuntaments favorables a la limitació de l'activitat a la nit

Aquest mateix dimecres, el tinent d'alcaldia de seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ja donava per fet que era "qüestió d'hores" que es decretés la mesura. Batlle ha apostat per "tancar l'activitat a la ciutat entre la 1 i les 6 de la matinada". Assegura que el consistori no té prou efectius per a controlar les noves restriccions a carrers i platges.

En la mateixa línia, l'aclalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha defensat la mesura al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2. Albiol considera que la Generalitat "no pot deixar un paquet de mesures a mitges". Critica que demanessin als ajuntaments que controlessin els accessos a les platges i les trobades al carrer, una cosa que ha titllat d'"inviable" i "impossible".

Cafè d'idees - García Albiol: "La Generalitat no pot deixar un paquet de mesures a mitges"

Tallar els contagis entre els joves

El toc de queda necessita l'aval del TSJC i la Generalitat l'aplicaria només als municipis amb les xifres pandèmiques més disparades, com Sant Cugat del Vallès. Aquí el consideren imprescindible per a tallar els contagis entre els joves.

Amb una taxa de vacunació encara baixa, del 48 per cent, i amb la variant Delta circulant de manera majoritària, alguns experts creuen que calen mesures de salut pública més contundents. I alerten que amb aquesta nova variant la taxa de vacunació hauria de situar-se per sobre el 80 per cent, i això difícilment s'aconseguirà abans de la tardor.

Les restriccions del Govern reben l'aval del TSJC

El que sí que s'implementarà en les pròximes hores -un cop es publiquin al DOGC- són les mesures que el govern català va aprovar dilluns i que ja han rebut l'aval del TSJC. Entre les quals hi ha la limitació a un màxim de 10 persones en les reunions socials. També el tancament de platges i parcs durant la nit i la prohibició de menjar i veure en grups nombrosos a espais exteriors.

Al conjunt de l'Estat, nova reunió entre ministeri i comunitats en el marc del consell interterritorial per abordar la situació de la pandèmia.

Els 158 municipis afectats sumen 6 milions d'habitants

El confinament nocturn es vol aplicar ara en 158 municipis, que sumen una població de 6.017.109 habitants. D'aquests, 145 compleixen amb els paràmetres d'incidència alta de la covid-19 marcats pel Govern i n'hi ha 13 que tot i quedar fora dels paràmetres estan envoltats completament de municipis que sí que els compleixen. Per aquest motiu també s'hi aplicarà el toc de queda.

Entre els municipis afectats amb incidències altes en els darrers set dies hi ha Barcelona (809,60), Tarragona (542,20) i Girona (561,70).

També són a la llista els municipis més poblats de Catalunya, com ara L'Hospitalet de Llobregat (incidència acumulada de 653), Terrassa (474), Badalona (554) o Sabadell (523,6). A l'extrem baix de la llista pel nombre de població hi ha Sant Pol de Mar, amb 5.011 habitants i una incidència de 558 o Dosrius, amb 5.061 habitants i una incidència de 553.

13 municipis del voltant

Els tretze municipis afectats pel fet de situar-se envoltats o a prop d'altres municipis amb incidència alta són: Cabrera de Mar, Òrrius, Vilassar de Dalt, Vallromanes, Martorelles, Sta. Maria de Martorelles, Sta. Susanna, St. Climent de Llobregat, La Palma de Cervelló, El Papiol, Ullastrell, Olesa de Montserrat i Vinyols i els Arcs.

Per contra, queden fora de la llista ciutats com Lleida i municipis com Tortosa o Manresa.

Com s'actualitzarà la llista de municipis?

Com que les dades d'incidència van variant, l'executiu ha estipulat que si un municipi deixa d'estar dins dels paràmetres haurà d'esperar a que finalitzi la resolució vigent. En el cas contrari, si un municipi entra dins dels paràmetres en els propers dies, s'inclourà en la pròxima revisió.

D'altra banda, si un municipi demana ser incorporat dins dels municipis amb toc de queda també s'haurà d’esperar a la propera revisió però haurà de complir els criteris paramètrics.