Enlaces accesibilidad
Foc al Baix Llobregat

Estabilitzat bona part de l'incendi de Castellví de Rosanes i Martorell

  • Els Bombers esperen tenir totalment estabilitzat aquest dijous
  • S’han cremat prop de 200 hectàrees, pràcticament totes de zona forestal
  • Els Agents Rurals apunten als treballs de manteniment d'una tanca com a motiu del foc

Per
Els Mossos identifiquen el responsable de l'incendi de Castellví de Rosanes

Els bombers esperen poder estabilitzar l'incendi forestal de Castellví de Rosanes i Martorell, al Baix Llobregat aquest mateix dijous. Fins ara ha cremat prop de 200 hectàrees, la majoria de massa forestal. Els Bombers de la Generalitat han aconseguit perimetrar el foc, però l'entrada del vent de marinada ha dificultat les tasques d'extinció.

Els Bombers avancen l'estabilització de l'incendi de Castellví de Rosanes | Laura Herrero

Tot apunta a una negligència en els treballs de la tanca d'una finca privada com a causant de l'incendi. Els Mossos ja han identificat a un veí de Sant Andreu de la Barca com a possible responsable. Mentrestant, la cinquantena de veïns desallotjats podran tornar a casa aquesta tarda si el foc evoluciona favorablement.

Negligència d’origen humà

Els Agents Rurals investiguen les causes de l'incendi amb la hipòtesi principal que comencés per una negligència. Segons el director general de Prevenció d’incendis, Joan Delort, hi ha "indicis sòlids" que apunten a una persona que viu a Sant Andreu de la Barca.

Els indicis trobats apunten que el foc va ser causat per les guspires en uns treballs de manteniment en una finca. Els Agents Rurals asseguren que amb els indicis recollits a l'àrea d'inici, l'única hipòtesi és la realització d'uns treballs de manteniment d'una tanca perimetral a una edificació a Valldaina, limítrof amb terrenys forestals. S’han recollit proves sobre l'origen del foc en el lloc on va començar i han portat el cas davant el jutjat de guàrdia a Martorell (Barcelona).

Una cinquantena d’evacuats pendents de tornar a casa

La cinquantena de veïns que van veure's obligats a deixar casa seva a causa de l'incendi podran tornar als seus domicilis aquest vespre si el foc evoluciona favorablement. Així ho ha anunciat l'alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, que ha condicionat el retorn al fet que "no hi hagi cap revifalla de l'incendi".

L'Ajuntament de Castellví de Rosanes va habilitar aquest dimarts dos hotels per a les 51 persones que van ser evacuades, i es va interrompre el servei d'aigua en el barri de Ca Sunyer per a garantir el subministrament als bombers.

Agbar va enviar un camió cisterna per a proveir als veïns d'aquest barri; a més, el servei d'aigua a la residència de persones majors de la zona està "garantit", segons el consistori.

Nit intensa per estabilitzar el perímetre

230 bombers han passat la nit treballant per a sufocar el foc amb 67 dotacions terrestres. L’incendi es va iniciar a primera hora de la tarda d'aquest dimarts i durant la matinada ha baixat la intensitat de les flames, coincidint amb un augment de la humitat.

Set mitjans aeris dels Bombers s'han incorporat al matí per a continuar amb les tasques d'extinció de les flames, que s'han reavivat en el flanc dret a causa del vent. El grup d'actuacions forestals i l'equip encarregat de prevenció forestal han treballat en diversos punts de l'incendi per a contenir el seu perímetre, especialment en les zones més pròximes a l'AP-7, que va estar tallada durant unes hores, i en un barranc pròxim a la urbanització Taió (Barcelona).

Estabilitzat bona part de l'incendi de Castellví de Rosanes i Martorell