Enlaces accesibilidad
Trobada "sense retrets"

Junqueras i Puigdemont es retroben gairebé després de quatre anys a Waterloo

Acorden "mantenir el contacte" i "compartir l'esforç de la lluita contra la repressió"

La reunió ha estat "agradable" i "familiar", sense profunditzar en el rumb de l'independentisme

Sánchez emplaça l'independentisme a "aprendre dels errors" i "mirar endavant"

Per
Puigdemont i Junqueras es retroben després de gairebé quatre anys
Puigdemont i Junqueras es retroben després de gairebé quatre anys

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha arribat aquest migdia a la Casa de la República, a Waterloo, amb els exconsellers Raül Romeva, Meritxell Serret i Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, per a reunir-se per primer cop amb l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, després de gairebé quatre anys a l'octubre del 2017.

Rebuda freda

A diferència de la trobada amb el president Pere Aragonès, Puigdemont no ha sortit a rebre Junqueras a la porta per escenificar la trobada amb una salutació davant les càmeres. Passats uns minuts hi ha hagut una fotografia de grup, amb l'exconseller Toni Comín i el raper Josep Valtònyc, però en cap moment s'ha pogut captar una imatge dels dos líders independentistes sols.

Punt d'inflexió

Junqueras ha insistit que no han parlat de política, sinó de les experiències personals que han viscut respectivament a la presó i a l'exili, de les seves famílies i la situació amb l'Estat espanyol. De la reunió s'ha obtingut l'únic compromís explícit de tornar-se a reunir.

La intenció de la trobada ha estat recuperar el contacte personal entre els líders d'ERC i de Junts per a que serveixi de punt d'inflexió en una relació que ha estat distant i, fins i tot, tempestuosa, durant aquest temps.

"Aprendre dels errors"

Per la seva banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha emplaçat l'independentisme a "aprendre dels errors", "mirar endavant" i "prioritzar" qüestions importants que afecte el dia a dia dels catalans i no estar "ancorats al 2017". Sánchez ha assegurat que "l'agenda de retrobament" del seu executiu busca "superar el 1-O" i demana la Generalitat que "obri un procés de diàleg amb l'altra part de Catalunya que no comparteix les seves tesis independentistes"