Enlaces accesibilidad
Desnonament

Un home se suïcida just abans del seu desnonament al barri de Sants

  • Dos funcionaris s'han presentat a l'habitatge per desnonar-lo, l'home els ha obert i immediatament s'ha llançat pel pati interior
  • El jutge havia desestimat l'informe de vulnerabilitat dels serveis socials
  • Colau exigeix a la justícia que "revisi" els criteris de vulnerabilitat perquè no entén el rebuig judicial de l'informe

Per
El jutge havia desestimat l'informe de vulnerabilitat dels serveis socials

Un home de 58 anys s'ha suïcidat aquest dilluns just quan anava a ser desnonat de casa seva, al barri de Sants de Barcelona. L'home s'ha tret la vida quan la comitiva judicial ha arribat al pis. Els ha obert la porta, ha dit "un moment" i s'ha tirat pel pati interior del bloc, segons ha explicat 'El País'. L'home estava sol i el jutge havia desestimat l'informe de vulnerabilitat dels serveis socials perquè no complia els requisits per suspendre el desallotjament, segons han informat fonts judicials i municipals. La comitiva anava sense Mossos d'Esquadra, perquè no es preveia cap complicació.

Denunciat per impagament del lloguer

La demanda per impagament de lloguer, presentada el mes de gener pel propietari de l'immoble, un particular, es tramitava en el jutjat de primera instància número 3 de Barcelona. En el moment de presentar la demanda, l'inquilí portava sense pagar des del mes de juny del 2020 (es tractava d'un contracte subscrit el 2018). Quan es va registrar la demanda, el mes de febrer passat, l'inquilí va sol·licitar justícia gratuïta, motiu pel qual es va paralitzar la tramitació de la demanda fins que se li va assignar un lletrat.

El jutjat va desestimar la suspensió del llançament

La primera data fixada per al desnonament va quedar suspesa derivada de la sol·licitud i tramitació de la justícia gratuïta. La segona data fixada (primera efectiva) estava assenyalada per aquest dilluns. Dijous passat l'advocat del demandat va presentar un informe dels serveis socials al jutjat indicant la vulnerabilitat de l'inquilí i sol·licitant la suspensió del llançament. Amb les dades que es recullen a l'informe, el jutjat va desestimar la suspensió, ja que les circumstàncies que es recollien al document no són les que regula el reial decret com a vulnerabilitat que permeti la suspensió del llançament.

Ada Colau no entén la decisió del jutge

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha exigit als jutges que "revisin" els seus criteris per aplicar la moratòria antidesnonaments. L'alcaldessa ha dit que el consistori no "comparteix" ni "entén" la decisió del jutge, i ha explicat que els serveis socials municipals van intentar mediar per frenar el desnonament. Per tot això, ha exigit que els jutjats revisin els criteris amb els quals decideixen aplicar o no la moratòria vigent, i al PSOE que "desbloquegi ja la proposta d'una nova llei d'habitatge que freni l'especulació, impulsi més habitatge públic i ofereixi alternatives als desnonaments en els casos de vulnerabilitat acreditada".

En un missatge a Telegram, Colau ha qualificat de "terrible" la notícia i ha donat suport entorn de la víctima. "És una mort que no havia d'haver-se produït", ha conclòs.

Càritas lamenta la pèrdua

Des de Càritas Barcelona lamenten la mort d'en Segundo i asseguren que no és un cas aïllat, sinó que és la punta de l'iceberg d'una problemàtica que arrosseguem des de fa molts anys. "És un fracàs de tota la societat".

En Segundo va comptar amb l'acompanyament laboral de Càritas Diocesana de Barcelona entre el febrer i el novembre de 2020, mesos marcats per la pandèmia, ja que des de 2018 no trobava cap oportunitat laboral. Durant aquest període, se'l va acompanyar en la cerca de feina, i se'l va assessorar per vincular-se a serveis socials i demanar la prestació a la qual tenia dret, i que finalment va acabar percebent. Es va presentar a vuit ofertes de feina diferents. Malauradament i malgrat els seus esforços, cap de les ofertes laborals va fructificar.

Els jutges es defensen dels atacs

El coordinador dels jutjats de primera instància de Barcelona, Roberto García Ceniceros, creu que és “absolutament injust” que es culpi als jutges dels desnonaments de persones vulnerables, en resposta a les crítiques que està rebent la justícia.

La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha acusat el jutge que ha autoritzat el llançament d’haver comès “un error gravíssim”, mentre que García Ceniceros considera que hi ha una “incapacitat manifesta de tots els Serveis Socials” per garantir un habitatge en aquests casos.

Concentracions de rebuig: "Són assassinats"

Davant dels fets d'aquest dilluns, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ha convocat una protesta dimarts a les 20 h davant la Delegació del Govern amb el lema "no són suïcidis, són assassinats". Abans, a les 18.30 h, el Grup d'Habitatge de Sants fa una crida a participar en una protesta a la plaça de Sants per "rebutjar les praxis inhumanes", diu, tant del Govern espanyo, com de la Generalitat com de l'Ajuntament.