Enlaces accesibilidad
Obesitat infantil

Identifiquen alteracions en el cervell dels infants que pateixen obesitat

  • Un estudi del Mar i ISGlobal mostra que les zones afectades són les mateixes que les del trastorn obsessiu-compulsiu
  • Els autors de l'estudi han analitzat imatges del cervell de 230 nenes i nens d'entre 8 i 12 anys
  • El 38% de les nenes d'entre 6 i 11 anys de Catalunya pateixen sobrepès o obesitat, xifra que arriba al 40% entre els nens 

Per
Identifiquen alteracions en el cervell dels infants que pateixen obesitat

Un estudi liderat per investigadors de l'Hospital del Mar i de l'Institut de Salut Global de Barcelona revela que determinades zones del cervell dels infants amb obesitat presenten alteracions si es comparen amb els que tenen un pes normal o sobrepès. Aquestes alteracions vinculen l'obesitat amb el trastorn obsessiu-compulsiu.

És la primera vegada que es fa un estudi d'aquest tipus en menors d'edat i es documenten aquestes alteracions en nens i nenes que pateixen obesitat.

Zones del cervell amb alteracions

Els autors de l'estudi han analitzat imatges del cervell de 230 nenes i nens d'entre 8 i 12 anys -voluntaris de l'estudi BREATHE liderat per ISGlobal- i han observat que hi ha dues zones que tenen alteracions i es troben hiperexcitades.

Es tracta de l'escorça orbitofrontal i l'amígdala, els centres que regulen les sensacions de recompensa i de càstig i la seva relació amb la part del cervell que regula les necessitats bàsiques, com el menjar i les emocions, i l'escorça somatosensorial, on el cervell representa la imatge del nostre propi cos.

Aquestes alteracions són iguals que les de les persones que pateixen un trastorn obsessiu-compulsiu i que les d'aquelles que tenen la malaltia de Prader-Willi, d'origen genètic, que produeix un trastorn obsessiu i deriva en obesitat.

Alliberar l’ansietat a través del menjar

"El nen obès és un nen que pateix molt el seu problema i pateix la idea obsessiva al voltant del menjar. El menjar no el tranquil·litza, no en gaudeix, només li treu l'ansietat de forma parcial", explica Laura Blanco-Hinojo, investigadora de la Unitat de Recerca en Ressonància Magnètica i signant de l'estudi. 

 El 38% de les nenes d'entre 6 i 11 anys de Catalunya pateixen sobrepès o obesitat

El 38% de les nenes d'entre 6 i 11 anys de Catalunya pateixen sobrepès o obesitatL'alteració del sistema que regula la conducta es pot considerar que arriba al nivell de patologia cerebral, fet que cal tenir en compte. "La intervenció terapèutica és totalment necessària", assenyala el psicòleg Gerard Martínez-Vilavella, de la Unitat de Recerca en Ressonància Magnètica de l’Hospital del Mar i participant en l'estudi.

El fet de tenir hiperexcitades aquestes zones del cervell provoca una ansietat permanent en els infants amb obesitat i, a la vegada, altera la mateixa percepció del cos, magnificant-la. Per això, els responsables de l'estudi destaquen que cal un abordatge multidisciplinari.

Entre el 38 i el 40% dels infants pateixen sobrepès o obesitat a Catalunya

El 38% de les nenes d'entre 6 i 11 anys de Catalunya pateixen sobrepès o obesitat, xifra que arriba al 40% entre els nens de la mateixa edat, segons un estudi de l’ISGlobal i de l'Institut IDIAPJGol realitzat amb més d'un milió d'infants i publicat a 'Jama Network Open'. La prevalença ha disminuït en general, però s'ha incrementat a les àrees urbanes més desfavorides.