Enlaces accesibilidad
1 de Maig

Els sindicats reclamen una sortida justa a la crisi de la pandèmia

  • CCOO i UGT reclamen la formació urgent d'un govern de la Generalitat
  • Rebutgen els ERO a la banca i demanen la derogació de la reforma laboral
  • La pluja aigualeix els actes reivindicatius arreu de Catalunya

Per
Centenars de persones omplen la Via Laietana per l'1 de maig
Manifestació a la Via Laietana per l'1 de maig

Centenars de persones han omplert, tot i la pluja, la Via Laietana per l'1 de maig, convocades per CCOO i UGT, en la primera manifestació del Dia del Treballador en pandèmia. Els secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, han rebutjat frontalment els ERO "indecents" del sistema financer, tot preguntant a les administracions si permetran que els beneficis dels "ICO covid" serveixin per pagar més de 10.000 acomiadaments.

Imatge dels secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros

Imatge dels secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros ACN

Al govern de l'Estat li han exigit que "no es despisti", que no "cedeixi al xantatge de la CEOE" i derogui la reforma laboral per donar "una sortida digna i justa" a la crisi. "No acceptarem un canvi d'agenda", ha avisat Pacheco. "Aquesta crisi no la pagarem", ha afegit Ros.

"El Govern va molt més que tard"

Els líders sindicals també han reclamat als partits que han de formar l'Executiu que es posin d'acord. "El Govern va molt més que tard", ha lamentat Ros, que també ha criticat el paper "absent" de la Generalitat en la transformació industrial.

L'augment de processos d'acomiadament col·lectiu a la banca i a la indústria i la petició als governs a actuar per assegurar que la recuperació econòmica "no deixi ningú enrere" han centrat els discursos dels sindicalistes.

Treballadors de Nissan, H&M, CaixaBank o el BBVA han reclamat la derogació "immediata" de la reforma laboral, que "permet que una empresa marxi d'Espanya en un mes", ha dit Miguel Àngel Boiza, representant de CCOO a Nissan.

USOC reclama "responsabilitat i solucions" a les administracions

Des d'USOC, tercera força sindical a Catalunya, han aprofitat l'1 de maig per reivindicar la defensa dels drets individuals i col·lectius, l'ocupació de qualitat i la garantia i millora del sistema públic de pensions.

Concentració d'USOC a Barcelona

Concentració d'USOC a Barcelona

En un acte amb aforament limitat, la secretària general d'USOC, Maria Recuero, també ha criticat la manca de govern a Catalunya. i ha dit que "és necessari ja que les forces polítiques actuïn amb responsabilitat i es dediquin a defensar els interessos de la població i deixin les lluites de poder per altres moments", ha afegit Recuero. Segons ha remarcat, l'atur i la precarietat laboral "no són virus" i es poden combatre amb "la lluita compartida".

"Molts ERTO es convertiran en ERO després de la fi de l'estat d'alarma"

Des de la CGT han advertit que molts dels actual ERTO es convertiran en ERO quan s'acabi l'estat d'alarma. En un acte a la Plaça Joanic de Barcelona, el sindicat ha denunciat que amb la pandèmia s'ha generat una situació de "control social amb retallades de llibertats individuals i col·lectives". Ha posat d'exemple el mateix estat d'alarma, el toc de queda –que prohibeix estar al carrer més enllà de les deu de la nit sense causa justificada- o el confinament.