Enlaces accesibilidad
Estat d'alarma

El Procicat estudia permetre els sopars a partir del 10 de maig

El govern anuncia si manté les mesures actuals o continua amb la desescalada que va iniciar a principis de setmana

Tot apunta al relaxament del toc de queda a partir del 10 de maig

Els parcs d'atraccions podran tornar a obrir portes ja aquest dilluns

Per
Els restauradors no aconsegueixen el compromís del Govern per tornar a servir sopars
Els restauradors no aconsegueixen el compromís del Govern per tornar a servir sopars

El govern de la Generalitat anuncia aquest divendres si manté les restriccions a Catalunya modificades fa una setmana, a partir del proper 3 de maig, o bé si continua avançant en la desescalada. Les restriccions van entrar en vigor aquest dilluns, 26 d’abril, i tenen una vigència de set dies.

Tot apunta que a partir del 10 de maig, bars i restaurants podran tornar a servir sopars tant dins els establiments com a les terrasses. Pel que fa a la resta de restriccions, es preveu que es prorroguin una setmana més les que estan vigents, si bé ja es comunicarà la decisió presa en la restauració per apaivagar els ànims en el sector. Dilluns 3 de maig els parcs d'atraccions podran tornar a obrir.

A les 12.30 h hi ha una compareixença del govern en què s’explicarà com queden les restriccions covid.

El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, va explicar ahir que quan decaigui l'estat d'alarma el 9 de maig, les restriccions per frenar la covid-19 a Catalunya continuaran aplicant-se gràcies a la modificació que prepara el Govern del decret que va aprovar el passat juliol per permetre l'aplicació de determinades mesures.

Catalunya aprovarà un decret per prorrogar el toc de queda sense estat d'alarma | Elena Garcia

Durant la sessió de control al Parlament a la que s'ha sotmès per tenir les funcions de president delegades, Aragonès ha assegurat que amb aquest canvi legislatiu i l'aval judicial de les restriccions que es vulguin anar impulsant, el pla de contenció del virus seguirà aplicant-se. A més, s'ha compromès que les restriccions que hi ha i que hi pugui haver es flexibilitzaran tal i com avanci la vacunació entre la població.

La 'consellera' de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ja va avançar el dimarts que el Govern estava treballant en un marc normatiu per si fos necessari aplicar mesures com el toc de queda a partir del 9 de maig, quan decau l'estat d'alarma. Concretament, ja parlava de modificar el decret llei 27/2020 i explicava que aquesta modificació hauria d'aprovar-se en el Consell Executiu de la setmana vinent.

Darias defensa la fi de l'estat d'alarma

Per una altra banda la ministra de Sanitat, Carolina Darias, defensa en el Congrés que no és necessari prorrogar l'estat d'alarma quan falten deu dies perquè finalitzi i algunes comunitats han demanat al Govern instruments jurídics per a poder actuar a partir del 9 de maig.

Les comunitats es preparen

La fi d'aquesta mesura excepcional, suposarà que s'acabi el tancament perimetral de les autonomies i el toc de queda, per la qual cosa les comunitats es preparen per a aquest escenari i exigeixen al Govern la modificació de lleis que els doni marge per a dictar restriccions i evitar contradiccions jurídiques.

Els restauradors indignats

El sector més perjudica és el de la restauració, que ha tornat a exigir a la Generalitat el retorn dels serveis de sopars. Ho ha fet en una reunió aquest dimecres a la Generalitat, on han analitzat la possibilitat de relaxar algunes mesures. El govern ha deixat la porta oberta, però serà el PROCICAT el que haurà de ratificar abans de divendres com avança la desescalada.

El Gremi de Restauració ha reclamat que els permetin tornar a servir sopars al vespre. La reunió d'aquest matí pretenia desencallar la reobertura dels locals per poder recuperar la normalitat en horari nocturn després de 6 mesos però la reunió s’ha tancat sense cap concreció.

El Govern ha plantejat que aquest torn es faci només a les terrasses, una opció que el sector rebutja. El director del Gremi de Restauració de BCN, Roger Pallarols, reclama que es concreti com s'anirà reobrint la seva activitat i exigeix no esperar al final de l'estat d'alarma.

Defensa així la recuperació del torn continuat de la restauració i retardar el toc de queda davant el que considera una emergència econòmica per un sector, diu, devorat per la crisi.