Enlaces accesibilidad
Habitatge

El Govern espanyol prorrogarà tres mesos la suspensió de desnonaments i la moratòria de lloguer

  • Les mesures dequeien el pròxim 9 de maig, amb la fi de l'estat d'alarma
  • L'executiu mantindrà fins a l'agost la prohibició de desnonar famílies vulnerables
  • Colau celebra que s'ampliï la moratòria de desnonaments però augura que serà "insuficient"

Per
L'executiu mantindrà fins a l'agost la prohibició de desnonar famílies vulnerables

El Govern ampliarà tres mesos la suspensió de desnonaments per a col·lectius vulnerables i la moratòria del lloguer. Així ho ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres durant la seva compareixença al Congrés.

"Que no es quedi ningú enrere"

Un cop acabi l'estat d'alarma el pròxim 9 de maig el seu executiu prorrogarà tres mesos més totes les mesures dels darrers reials decrets en matèria de desnonaments i lloguer. Sánchez ha assegurat que l'objectiu del seu govern és "que no es quedi ningú enrere" i defensa "una vida digna".

D'aquesta manera es prorrogarà tres mesos la possibilitat de demanar una moratòria o condonació parcial del lloguer quan el propietari sigui un gran tenidor o una entitat pública.

També s'amplien tres mesos els contractes que es poden acollir a una pròrroga extraordinària de sis mesos del lloguer en els mateixos termes que el contracte que expiri.

Suspensió dels desnonaments

A més, es prorroga la suspensió dels desnonaments i llançaments a arrendataris vulnerables sense alternativa d'habitatge, incloses les llars afectades per processos de desnonaments que no derivin de contractes de lloguer, sempre que hi hagi dependents, víctimes de la violència masclista o menors d'edat a càrrec.

Totes aquestes mesures tenien vigència fins a la finalització de l'estat d'alarma, el 9 de maig, i es prorrogaran fins al 9 d'agost. Segons Sánchez es complementen amb altres mesures que ja estan en marxa sobre habitatge, entre les que pretén sumar aviat la Llei d'Habitatge.

Colau augura que serà "insuficient"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat aquest dimecres que el Govern prorrogui tres mesos més la moratòria de desnonaments sense alternativa residencial, encara que ha augurat que serà "insuficient".

"Tres mesos més serà insuficient i el que necessitem és una llei de dret a l'habitatge que reguli els lloguers i eviti desnonaments de famílies vulnerables amb antidisturbis", ha explicat Colau en declaracions a la premsa.

Santi Mas de Xaxàs, portaveu de la PAH, defensa una llei d'habitatge perquè no es produeixin desnonaments assegura que: "l'extensió de la moratòria dels desnonaments dona temps, però són pedaços". El dret a l'habitatge i el dret a la propietat. On està l'equilibri? Quin preval?

Pla de recuperació i estat d'alarma

Pel que fa al pla de recuperació del govern espanyol, lligat als fons europeus, Pedro Sánchez no ha aportat cap gran novetat. Ha explicat el mateix que ja va explicar ahir en roda de premsa des de La Moncloa, després del Consell de Ministres. Això sí, ha repassat les dades de l’atur del passat mes de març, que mostren una recuperació de l'ocupació a Espanya. Li han servit per aferrar-se a les previsions del Fons Monetari Internacional per a aquest any, que segons el president espanyol l’economia espanyola serà la que més creixi de la zona euro aquest 2021.

També com va fer ahir, ha reiterat la promesa d’haver vacunat el 70% de la població a l’agost i de no prorrogar l’actual estat d’alarma, que finalitza el pròxim 9 de maig. “A partir de llavors l'èxit dependrà de la unitat de tots i l'eficàcia de la coordinació i responsabilitat individual”, ha sostingut el dirigent socialista. En aquesta línia, ha remarcat que “les circumstàncies són diferents” a les del novembre, quan es va tornar a declarar l’alarma, i que “tenim més instruments i l'acceleració de la vacunació permet més resistència a la pandèmia”.