Enlaces accesibilidad
Nou entrebanc

Aturada la distribució de Janssen a Europa per nous casos de trombosi als EUA

  • Tots els casos corresponen a dones d'entre 18 i 48 anys, amb una víctima mortal
  • Als Estats Units s'han administrat gairebé 7 milions de dosis amb aquesta vacuna
  • L'EMA investiga "un petit nombre de casos rars", però continua recomanant el vaccí

Per
Johnson&Johnson retarda la distribució de la vacuna Janssen a Europa mentre s'estudien les trombosis estranyes als EUA
La vacuna de Janssen havia d'arribar a Espanya aquest dimecres

Nou entrebanc en el pla de vacunació. Johnson & Johnson retardarà el repartiment de la seva vacuna a Europa després de la suspensió cautelar ordenada per les autoritats als Estats Units a causa de diversos casos "rars i greus" de coàguls.

Segons expliquen les autoritats sanitàries nord-americanes, fins al 12 d'abril s'han administrat més de 6,8 milions de dosis d'aquesta vacuna al país. Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) i l'Administració de Medicaments i Aliments (FDA) estan revisant les dades de sis casos notificats d'un tipus de coàgul sanguini rar i greu en persones que havien rebut la vacuna, i intentaran establir si existeix relació causal. "En aquest moment, aquests esdeveniments adversos sembla que són extremadament rars", puntualitzen des de la FDA. Tots els episodis corresponen a dones d'edats compreses entre els 18 i 48 anys, que van presentar símptomes entre sis i tretze dies després de la vacunació. Una d'elles ha mort.

Recerca també per part de l'EMA europea

A la UE, estava previst que aquesta vacuna comencés a administrar-se ja aquesta setmana. L'Agència Europea del Medicament (EMA) investiga des de divendres passat el risc de desenvolupar tromboembolismos amb aquesta vacuna, després de rebre les comunicacions de casos greus de coagulació sanguínia als Estats Units.

"Hem estat revisant aquests casos amb les autoritats sanitàries europees. Hem pres la decisió de retardar proactivament el repartiment de la nostra vacuna a Europa", ha assenyalat en un comunicat la farmacèutica.

Tanmateix, l'EMA no ha concretat quan podria donar la seva opinió sobre els casos detectats. En el cas de la vacuna d'AstraZeneca, el regulador de la UE va trigar unes 3 setmanes a investigar els casos fins a determinar que els més estranys podien ser un efecte secundari "infreqüent" de la vacuna.

"Expectants, però preparats", diu Carolina Darias

La ministra de Sanitat ha assenyalat que Espanya està "expectant", encara que "preparada" per rebre les 300.000 dosis de la vacuna contra la COVID-19 de Janssen previstes per a aquest dimecres. "En relació a Janssen, Estats Units ha establert una pausa. Estem expectants, l'Agència Espanyola està en permanent contacte amb l'Agència Europea del Medicament. Estem preparats per rebre la vacuna i administrar-la al grup d'entre 70 i 79 anys", ha assegurat.

La farmacèutica Janssen ha de lliurar a la Unió Europea 55 milions d'unitats en el segon trimestre d'aquest any, de les quals 5,5 milions corresponen a Espanya. Les primeres dosis, unes 300.000, havien d'arribar aquest mateix dimecres, però el ministeri de Sanitat ja ha confirmat a les CC.AA. que la seva entrega es retardarà.