Enlaces accesibilidad
Renda 2020

Arrenca la campanya de la renda més complicada pels ERTO i els ajuts als autònoms

  • Els inclosos en expedients hauran de fer la declaració si superen els 14.000 euros i la gran majoria haurà de pagar
  • Els gestors calculen que les declaracions augmentaran un 20%
  • La campanya de la renda finalitzarà el 30 de juny

Per
Arrenca la campanya de la renda més complicada pels ERTO i els ajuts als autònoms

Dimecres arrenca una nova campanya de la renda, que enguany serà especialment complicada per als treballadors en ERTO o pels autònoms. Hauran de declarar els imports de les ajudes sobre les quals normalment no es fan retencions, i això obligarà la gran majoria a haver de pagar. Els retards en el SEPE també els perjudiquen, i els experts els recomanen no fiar-se dels esborranys. Els gestors preveuen que el nombre de declaracions augmentin al voltant d'un 20 per cent. La campanya s'allargarà fins al 30 de juny.

Qui ha de fer la declaració?

Durant la declaració del 2020 es manté l'obligació de declarar l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) si s'han percebut més de 22.000 euros anuals bruts, també en el cas que la persona hagi perdut la vida durant un any amb molta mortalitat per culpa de la covid.

Aquesta quantitat baixa en picat, als 14.000 euros, si s'han cobrat de més d'un pagador que superi els 1.500 euros cadascun, com passaria si el 2020 s'hagués cobrat tant el salari habitual com prestacions del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

Què passa amb els ERTO?

"La gran majoria d'afectats per ERTO que han percebut més de 14.000 euros els hi sortirà a pagar", avisa l'advocat d'Auren Lluís Basart. Segons el professor col·laborador de la UOC, el govern espanyol hauria d'haver fet una excepció normativa amb aquest col·lectiu que es troba en una situació econòmica "complicada" i que ara es pot trobar amb l'espant" d'haver d'abonar "de cop totes les retencions derivades de la prestació, ja que el SEPE no practica retenció si no se li demana. Per pal·liar la situació, s'espera que Hisenda ha aprovat el fraccionament en sis terminis de l'IRPF fins al desembre sense interessos de demora als afectats per un expedient.

Per exemple, una persona que ha cobrat 21.000 euros, 5.000 dels quals del SEPE i 16.000 de la feina, haurà d'acabar ingressant 1.647 euros per compensar la falta de retenció de la seva prestació. "La suma dels dos imports pot fer no només que tinguis obligació de presentar-la sinó que en alguns casos et sortirà a pagar, i la gent que té rendes d'aquests nivells no estava acostumada que li sortís a pagar", diu l'economista i vocal de la Comissió d'Assessors Fiscals del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Carme Jover.

I si he rebut uns pagaments indeguts per l'ERTO?

L'Agència Tributària ha deixat clar en una nota informativa que els empleats que sàpiguen del cert quin és l'error en el pagament de l'ERTO, poden declarar la quantitat que tocaria i no la que han rebut. Els que no tinguin aquesta informació, hauran de tributar ingressos de més o de menys i fer una declaració rectificativa quan el SEPE comuniqui quin és l'import correcte. Segons Lluís Basart, el termini per a fer aquesta rectificació "és molt ampli", de 4 anys.

D'aquesta manera, entre el 7 d'abril i el 30 de juny, hi haurà persones que declarin uns diners que no han arribat mai al seu compte corrent, però que figuren a les seves dades fiscals. Els experts recomanen a les persones en aquesta situació esperar "el màxim" de temps possible per fer la declaració, per veure si el SEPE regularitza les dades o almenys comunica quina és la quantitat que havien d'haver cobrat. "Fer la renda dues vegades perquè la xifra no està bé costa molt. Si no ho tens clar, espera't", afegeix.

Tinc dret a la deducció per maternitat?

Les mares treballadores amb fills menors de tres anys que poden restar-se 1.200 euros anuals, amb l'increment de 1.000 euros més per guarderia, perdran aquest dret durant el període en què han estat en un ERTO total. "Si has estat quatre mesos de baixa per l'ERTO, no podràs cobrar la deducció de maternitat durant aquests mesos perquè no has estat treballant efectivament".

Sí que tindran dret a aquestes deduccions si l'expedient ha sigut parcial, ja que, d'aquesta manera, la persona haurà continuat cotitzant i tindrà dret a la part proporcional. En canvi, estar en ERTO no comportarà cap canvi en les deduccions per famílies nombroses, per ascendent amb dos fills i per discapacitat dels pares, fills o cònjuges.

Com he de declarar l'Ingrés Mínim Vital?

Com a novetat d'enguany, els beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital es veuran obligats a tramitar una declaració de renda. Si aquesta subvenció, juntament amb les rendes mínimes d'inserció de les comunitats autònomes o ajudes de les entitats locals, no supera els 11.279,39 euros estarà exempta de tributació. Estan obligats a fer la declaració, encara que surti amb quota 0.

La norma afegeix que tots els membres del grup de convivència que es beneficiïn d'aquest IMV hauran de fer la declaració, una qüestió que ha generat debat entre els experts. Si els progenitors estan casats s'haurà de fer la renda per a tots junts o entregar-la tots separats si els hi convé més, nens inclosos. En cas que els pares no estiguin casats, un dels pares podrà fer la declaració pels nens. "Si no tenen possibilitats de fer la declaració conjunta, els fills tindran l'obligació de fer-la per separat", afegeix l'economista i assessora fiscal.

I si he pactat una rebaixa del lloguer?

Els canvis en els preus dels arrendaments també es veuran reflectits a la declaració de l'IRPF del 2020. Els propietaris que hagin pactat una rebaixa del lloguer i que puguin demostrar-la per escrit podran declarar el que han cobrat en realitat. En concret, l'arrendador haurà d'aportar el pacte de la rebaixa signat per les dues parts i adjunt al contracte de lloguer com a annex. A més, si la renda no s'ha pogut pagar, el propietari podrà evitar tributar pels rebuts no cobrats durant els últims tres mesos de l'any.

Tributen els ajuts per autònoms?

Aquesta norma també s'aplica a les factures impagades dels autònoms, que podran deixar de tributar els rebuts no cobrats en els darrers tres mesos i no en els últims sis, tal com era habitual. Els treballadors per compte propi han de declarar com a activitat econòmica els ajuts que han rebut –per exemple, per part de la Generalitat– però, en canvi, hauran de qualificar les prestacions per cessament d'activitat com a rendiments del treball.

Per alleugerir la càrrega fiscal dels que tributin per mòduls, s'ha augmentat el percentatge de reducció del rendiment net al 20% de manera general, i fins al 35% en activitats vinculades al sector turístic, hostaleria i comerç. Paral·lelament, els dies de durada de l'estat d'alarma i de les restriccions que han obligat a tancar els negocis no es calcularan com a base imposable del rendiment anual d'aquests empresaris autònoms que fan servir el mètode d'estimació objectiva.

Cal revisar l'esborrany?

Durant la campanya anterior, l'Agència Tributària va tornar més de 1.271 milions d'euros als contribuents catalans, un increment del 7%. Enguany els gestors esperen un augment del 20% de les declaracions per les múltiples afectacions de la pandèmia però en canvi una baixada de la recaptació. Des del Col.legi de gestors, Carme Forteza recomana no refiar-se de l'esborrany i revisar bé totes les dades.

"No esperem una allau d'errors però sí moltes dades a comprovar i, per tant, molta més feina. El contribuent petit que tenia rendiments del treball i poc més i que podia fer l'esborrany sense mirar-se'l ara no podrà fer-ho", indica la gestora, que aconsella "vigilar molt bé els números que surten a l'esborrany, que siguin els que realment has cobrat o hauries d'haver cobrat", ja que "si no després s'haurà de regularitzar".