Enlaces accesibilidad
Noves restriccions

Mascareta obligatòria també a platges i piscines encara que es mantingui la distància

  • Només es permet no portar mascareta en espais públics per motius mèdics o en cas d'exercici individual a l'aire lliure

Per
Mascareta obligatòria a la platja encara que es mantinguin distàncies

El Ministeri de Sanitat ha endurit la normativa que regula l'ús de mascareta i ha establert l'obligatorietat de dur-la encara que es mantinguin les distàncies a l'aire lliure, també a platges i piscines. Segons publica el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), la nova norma entrarà en vigor aquest dimecres i manté l'obligació per a totes les persones, a partir dels sis anys, d'usar mascareta a la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert a el públic.

Encara que ja no es condiciona el seu ús a la impossibilitat de garantir el manteniment d'una distància de seguretat interpersonal de 1,5 metres. A partir d'ara, es necessitarà mascareta per a activitats com prendre el sol en platges o piscines, que eren excepcions que moltes comunitats autònomes contemplaven.

Afecta a totes les CCAA

L'anterior normativa de mínims permetia no portar-la si es podia mantenir la distància de seguretat de més d'un metre i mig. Tanmateix, les autonomies van desenvolupar la norma i a Catalunya ja era obligatori dur mascareta encara que es pogués mantenir la distància. En canvi, Catalunya va establir com a excepció les platges i piscines. La llei estatal que actualitza els mínims exigits a tot l'Estat no contempla aquestes excepcions i estableix que cal dur-la en totes les circumstàncies.

Les úniques excepcions previstes

El text manté les excepcions previstes fins ara, ja que l'ús de la mascareta no s'exigeix ​​per a les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada pel seu ús. Tampoc és obligatòria per a aquells que, per la seva situació de discapacitat o dependència, no disposin d'autonomia per a llevar-se la màscara, o bé presentin alteracions de conducta que facin inviable la seva utilització. Igualment, no és exigible en el cas d'exercici d'esport individual a l'aire lliure.

Llei de "nova normalitat"

Les noves mesures s'inclouen en la coneguda com a llei de "nova normalitat", que va ser aprovada el passat dijous passat pel Ple de Congrés, després de la llum verda de Senat, on es va introduir una esmena -del PSOE- que fixava l'obligatorietat de la mascareta fins i tot mantenint la distància de seguretat. La nova norma té una vigència indefinida, i durarà fins que la crisi sanitària es doni per conclosa. "Fins que el Govern declari de manera motivada i d'acord amb l'evidència científica la finalització de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19", indica el text.

La llei manté l'obligació d'usar mascareta en els mitjans de transport aeri, marítim, amb autobús, o per ferrocarril, així com en els transports públics i privats complementaris de viatgers en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor, si els ocupants de els vehicles de turisme no són convivents.

Com a novetat, sí que es modifica en el cas de les cobertes i espais exteriors dels vaixells i embarcacions, on l'ús de la mascareta passa a ser obligatori, cosa que ja incloïa també l'esmena aprovada al Senat i ratificada, juntament amb la resta de la llei, pel Congrés la passada setmana.