Enlaces accesibilidad
Enxaneta

S'enlaira amb èxit el primer nanosatèl·lit català per millorar la connectivitat 5G

  • El llançament del dispositiu s'ha pogut completar després que s'ajornés per raons tècniques
  • L'objectiu és permetre la comunicació i l'obtenció de dades per a millorar la connectivitat d'Internet
  • Les dades obtingudes pel nanosatèl·lit aportarà informació cabdal per incidir en la lluita contra el canvi climàtic

Per

Enlairement del nanosatèl·lit 'Enxaneta' des del Kazakhstan

El primer nanosatèl·lit de la Generalitat s'ha enlairat finalment a les 7:07 hores d'aquest dilluns des del cosmòdrom rus Baikonur, situat al Kazakhstan. El dispositiu, batejat com a 'Enxaneta', estava a bord d'un coet Soyuz 2 i hauria d'haver-se enlairat dissabte, però per problemes tècnics es va haver de posposar el llançament.

Connectivitat 5G

El nanosatèl·lit és de la mida d'una capsa de sabates i pesa 10 quilos. És un dels dos que el Govern vol posar en òrbita aquest any per millorar la connectivitat 5G i l'observació de la Terra. L'objectiu és permetre la comunicació i l'obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de la xarxa de telecomunicacions terrestres convencionals. Un cop en òrbita, el nanosatèl·lit permetrà millorar la connectivitat arreu del territori català.

Enlairement del nanosatèl·lit 'Enxaneta' des del Kazakhstan

Canvi climàtic

El dispositiu també tindrà altres aplicacions, com el seguiment i protecció de la fauna salvatge i el monitoratge del cabal dels rius i de les reserves d'aigua. Segons el Govern, les dades obtingudes pel nanosatèl·lit aportarà informació esencial per incidir en la lluita contra el canvi climàtic.

També permetrà la recepció de dades meteorològiques d'estacions ubicades en llocs remots i fer un monitoratge dels moviments del sòl per preveure desastres meteorològics.

Seguiment des del CosmoCaixa

La Generalitat impulsa aquest llançament de la mà de l'start-up catalana Sateliot. És la primera missió del programa NewSpace del Govern, que ha organitzat un acte de seguiment del llançament des del CosmoCaixa, amb el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i el director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (Ieec), Ignasi Ribas.

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha remarcat que el llançament del primer nanosatèl·lit del Govern forma part d'una estrategia provada per la Generalitat per posicionar el territori en la nova indústria de l'espai, "un sector que preveu crear a Catalunya més de 1.200 llocs de feina en els pròxims quatre anys i multiplicar per gaire tres el nombre d'empreses actuals".

Un petit retard en la retransmissió en directe del llançament no ha permès fer el tradicional 'compte enrere' des de l'auditori del museu, que ha connectat amb Kazakhstan just en el moment en què el coet ja s'enlairava.