Enlaces accesibilidad

Barcelona planteja un Sant Jordi restringit a professionals i "el més desconcentrat possible"

  • L'Ajuntament negocia amb els gremis afectats una festa del llibre i la rosa presencial, encara que molt limitada
  • El món literari català treballa en tres escenaris possibles i estudia una Nit de les Llibreries al juliol

Per
L'Ajuntament negocia per una festa del llibre i la rosa presencial
L'Ajuntament negocia per una festa del llibre i la rosa presencial

El tinent d'alcalde de Cultura de Barcelona, Joan Subirats, ha explicat aquest dimarts que l'Ajuntament, la Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Floristes estudien celebrar el dia de Sant Jordi, el 23 d'abril, restringit a professionals del sector i "el més desconcentrat possible".

Sant Jordi de mínims

El regidor de BComú ha revelat que ja s'han produït tres reunions amb els gremis de llibreters i venedors de roses, així com amb Protecció Civil i l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), entre altres, per a preparar una festivitat que enguany sí que se celebrarà a l'abril, i no a l'estiu.

"Tot fa suposar que el 23 d'abril no estarem en una situació de normalitat i, per tant, estarem treballant en aquesta lògica", ha assegurat Subirats, que ha insistit que les relacions amb el sector són molt bones i que estan treballant amb un alt nivell de coordinació.

Sant Jordi en "espais emblemàtics" a l'aire lliure

La Cambra del Llibre estudia la celebració de Sant Jordi en "espais emblemàtics" de Barcelona i a l'aire lliure.  La pandèmia planteja "dues o tres situacions" que, a mesura que s'acosti la jornada i en funció de com estigui la incidència, es decidirà. Un escenari de mínims serà que cada llibreria pugui treure una taula davant el seu local i celebrar-ho al carrer, i una altra possibilitat és fer-ho en "cinc o sis espais emblemàtics" de la ciutat on poder ubicar signatures i parades de llibreries. 

El tercer escenari, l'ideal per al sector, seria poder tancar el passeig de Gràcia.

Per al segon escenari, el més plausible, caldrà buscar llocs tipus Palau Robert, el mercat de Sant Antoni o Passeig Sant Joan (que potser no acaben sent aquests concrets), però que es vol que siguin a l'aire lliure, amb instal·lacions més o menys acotades i en zones de l'Eixample que tinguin una entrada i sortida, però no equipaments.  El sector treballa en que aquest Sant Jordi sigui "com passejar pel carrer, però situat en alguns llocs, que més o menys tinguin un espai acotat".

Malgrat restar a l'espera de com evolucioni la pandèmia en aquests dos mesos que queden,  "el que és segur és que hi haurà Sant Jordi", i que el públic es podrà passejar pel carrer i comprar llibres i roses.  Ara bé, la jornada tornarà a ser professional pel que fa als venedors de llibres i roses, de manera que no serà una cosa "desendreçada".

Tres setmanes després de Setmana Santa

La festa, que cau enguany tres setmanes després de la Setmana Santa, no planteja un problema al sector davant del risc que es produeixi un efecte com el del pont del desembre. D'altra banda, la celebració enguany cau en divendres, de manera que podrà tenir un efecte d'allargar-se amb actes el dissabte o els dies previs, com era habitual abans de la pandèmia.

Nit de les Llibreries al juliol

D'altra banda, des de la Cambra treballen en una Nit de les Llibreries al mes de juliol. La festa no té nom encara, però es planteja en una celebració similar a la Nit dels Museus, en "una cosa semblant, però amb llibreries". També els agradaria que inclogués activitats a les llibreries.

Pel que fa al Saló del Còmic, previst abans de l'estiu, han de veure com se celebra, que no podrà ser presencial amb les magnituds de sempre.