Enlaces accesibilidad
14-F

Els partits posen el focus en els indecisos i l'abstenció a una setmana per les eleccions

  • Aragonès reclama un "vot massiu" cap a ERC per evitar que el PSC "accepti els vots de Vox"
  • Quim Torra entra en campanya amb JxCat per defensar Borràs
  • Casado es mostra orgullós del PP i veu el seu partit "més necessari que mai" | Especial 14F

Per
La campanya encara la recta final amb crides a la mobilització

A només una setmana de les eleccions la majoria dels partits han aprofitat el darrer diumenge de campanya per celebrar els seus actes centrals amb dos objectius claus, captar el vot dels indecisos i intentar minimitzar l'abstenció. És el cas del PDeCAT, ERC o JxCat on s'han sentit proclames en favor d'un "vot massiu" per frenar el PSC, o "a la mobilització" per combatre l'extrema dreta. També s'ha intensificat la presència dels líders estatals. El president del Govern, Pedro Sánchez i el líder del PP, Pablo Casado, han tornat a protagonitzar actes de suport als seus candidats rivalitzant en les crítiques a l'independentisme. De la banda sobiranista destaca el debut de l'expresident Quim Torra i Arnaldo Otegi participant en un míting dels republicans.

Els partits es llancen a la mobilització del vot útil | RNE

Aragonès reclama un "vot massiu" cap a ERC per evitar que el PSC "accepti els vots de Vox"

Esquerra Republicana ha celebrat el seu acte central de campanya a Girona on el cap de llista, Pere Aragonès, ha reclamat un "vot massiu" cap als republicans per evitar que el PSC pugui "acceptar els vots de l'extrema dreta". Aragonès ha apel·lat al vot "antifeixista" pel proper 14-F perquè Vox no pugui "condicionar" a les institucions del país. "És molt important anar a votar, que no es quedi ni un vot a casa", ha expressat Aragonès. El republicà ha advertit que el PSC pot guanyar si l'independentisme es queda a casa.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, també ha cridat la ciutadania a omplir les urnes el 14 de febrer per a aconseguir una victòria d'ERC que serveixi per a avançar cap a "la més gran de les victòries". "Ompliu les urnes de dignitat i llibertat amb les paperetes d'ERC. Ha afirmat que ERC no s'ha rendit mai davant l'adversitat i per això reclama a la ciutadania que els doni l'oportunitat de governar: "Feu tot el possible per a anar a votar el 14 de febrer".

Arnaldo Otegi participa en la campanya d'ERC i comparteix escenari amb Junqueras a Girona

Arnaldo Otegi participa en la campanya d'ERC a Girona ACN

En el mateix acte, el líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha expressat el seu suport a ERC en les eleccions del 14 de febrer i ha sostingut que el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, pactarà amb els partits contraris a la independència si sumen: "Si nosaltres no anem, ells vénen". "Si ells poden sumar, sumaran. No tingueu cap dubte. Si Illa pot sumar tots els vots, formarà govern. Per a ells l'objectiu per sobre de tot és impedir que continueu caminant cap a la república", ha advertit.

Chacón demana "defugir de postures radicals" per tornar a posar Catalunya "al món"

La candidata del PDeCAT ha triat el Museu de la Pell d'Igualada per celebrar el seu acte central de la campanya del 14-F. La candidata a les eleccions al Parlament, Àngels Chacón, ha demanat "defugir de postures radicals i extremismes" i ha promès tornar a posar Catalunya "al món". Adverteix que Catalunya "s'està desdibuixant" i reivindica un país "ric" i generador d'oportunitats.

El president del partit, David Bonvehí, ha reivindicat al Partit Demòcrata com el projecte de la "Convergència del segle XXI" posant en valor el "llegat" d'una tradició que comença "amb el catalanisme de principis del segle XX". Bonvehí ha participat per primera vegada en el que va de campanya en un acte electoral, defensant que "fa un any detectem que hi havia un projecte adormit" i està convençut d'haver-se "rebel·lat" per reviure al PDeCAT.

La número dos de la llista per Barcelona, Joana Ortega, ha agraït la "sinceritat" de la candidata de JxCat, Laura Borràs, en assegurar que és "més d'esquerres" que el candidat socialista i ha afirmat que el partit no defensarà polítiques d'esquerres. "Nosaltres vam rebre l'herència del tripartit: un calaix ple de factures i la caixa buida", ha afirmat.

Torra entra en campanya i exigeix "unitat antirepressiva" amb Borràs per la causa al Suprem

També JxCat ha aprofitat el darrer diumenge de campanya per celebrar el seu acte central. En aquest cas ha escollit Vic, just l'endemà dels enfrontaments en després d'un acte de Vox i precisament la candidata Laura Borràs ha reclamat el vot per a JxCat per "frenar la ultradreta". "El vot a Junts servirà perquè Vox sigui irrellevant", ha afegit. La candidata de Junts també ha demanat concreció a PSC i comuns: "Sí o no a l'amnistia, a l'autodeterminació i a la fi de la repressió? No hi ha mitges tintes, hem de tenir respostes clares".

Una de les aparicions més esperades era la de l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, qui en un acte a Granollers ha sortit en defensa de Borràs per la causa oberta al Suprem. Ha exigit que l'independentisme s'hi solidaritzi: "Em dol moltíssim que no hi hagi hagut unitat antirepressiva pel seu cas judicial". El president inhabilitat pel Suprem també ha carregat contra el cap de llista del PSC, Salvador Illa: "No m'hauria imaginat que un còmplice del 155 sanitari s'atrevís a ser candidat". Al seu torn, Borràs ha subratllat que el vot per a JxCat el 14-F "refermarà" l'1-O.

Illa (PSC) garanteix que no hi haurà "ni un tripartit ni procés independentista"

Socialistes i republicans han coincidit aquest diumenge en els seus respectius actes de campanya a Girona. El seu candidat del PSC, Salvador Illa, acompanyat de nou pel president del govern, Pedro Sánchez, ha descartat formar un nou tripartit després de les eleccions. En la seva intervenció Illa ha garantit que després de les eleccions "tindrem un govern progressista. Tenim les idees molt clares". Ara bé també ha aclarit: "Us ho garanteixo: ni hi haurà tripartit ni hi haurà 'procés'.

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha criticat el full de ruta de la Generalitat dels últims anys i, concretament, ha lamentat que l'octubre de 2017 el Govern proclamés a Catalunya una independència "que mai podia ser possible". Per al president de l'Executiu, Illa és l'opció en la qual s'ha de concentrar el vot de "tota l'esquerra", del "catalanisme" i dels qui volen "passar pàgina" després d'una dècada pèrdua. "No hi ha ni més ni menys catalanista que l'independentisme que ells representen. El catalanisme el representen Illa i el PSC", ha exclamat Sánchez.

La presidenta del Congrés dels Diputats, la socialista Meritxell Batet, ha cridat a concentrar el vot en el candidat del PSC, Salvador Illa, per a "passar pàgina" del procés i obrir una nova etapa de "diàleg" amb l'Estat: "No podem desaprofitar tenir a un Govern actiu i amic de Catalunya".

Casado es mostra "orgullós" del PP i afegeix que el seu partit és "més necessari que mai"

El PP ha reunit als líders autonòmics del partit per donar suport al candidat a les eleccions catalanes, Alejandro Fernández. El seu president, Pablo Casado, s'ha mostrat “orgullós" del seu partit i ha considerat que "és més necessari que mai en tota Espanya". Defensant-se de les sospites de corrupció que tornen a planar a l'orbita popular, ha espetat "“El PP no és Bárcenas. El PP són Miguel Ángel Blanco, Paco Cano i tots els herois que van donar la vida per la llibertat i per Espanya”. També ha dit estar orgullós del "Partit Popular que ha creat set milions d'ocupacions quan ha governat i va posar el prestigi d'Espanya al nivell històric que mai havíem vist” "El PP que és més necessari que mai en tota Espanya", ha afegit.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha reclamat una "Catalunya lliure" en un acte virtual de suport al candidat del PP a les eleccions catalanes, Alejandro Fernández, on ha atacat al PSOE per ser "catifa" de l'independentisme. "Som el seu enemic natural", ha declarat. De Fernández ha lloat que sigui "el candidat que no abandona i que no improvisa, el millor candidat en el millor projecte, que és el del PP", després de "massa anys de reculada" i veient com Catalunya, "germana i volguda", està "sumida en una divisió social sense precedents, que cada vegada va a pitjor, i en una recessió econòmica i educativa que està emmetzinant tot".

Ciutadans posa en circulació un autobús amb Illa amb un nas de Pinotxo

La formació liberal, per cert, ha posat en circulació un autobús en què hi apareix l'exministre de Sanitat i candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa, amb un nas de Pinotxo i una mascareta FFP2. "El PSC no pactarà amb els independentistes", es pot llegir al vehicle, que acusa l'aspirant socialista a president d'enganyar els votants quan parla de pactes.

Ciutadans posa en circulació l'autobús de campanya amb Salvador Illa (PSC) amb un nas de Pinotxo

Ciutadans posa en circulació l'autobús de campanya amb Salvador Illa (PSC) amb un nas de Pinotxo ACN

Ciutadans ha escollit també Girona per celebrar el seu acte 'Para que gane la libertad'. El candidat dels taronges, Carlos Carrizosa, juntament amb la presidenta del partit, Inés Arrimades i l'eurodiputat, Jordi Cañas, s'han reunit amb comerciants. En acabat, Carrizosa ha criticat la intervenció d’Otegi en un acte d'ERC, amb una advertència al PSC: “Com pot pactar un partit constitucionalista amb aquells que es fan acompanyar pels exterroristes condemnats?”, en referència a la possible reedició d’un tripartit. El cap de llista de la formació taronja considera, d'altra banda, que estan a prop “d’aconseguir-ho perquè l’independentisme està desunit i desmoralitzat pels enganys i les falses promeses.

Albiach acusa a JxCat de "fer-se els progressistes" i "insultar" per "por"

La cap de llista d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha acusat aquest diumenge a JxCat de "fer-se els progressistes" i "d'insultar" a la seva formació per "nervis" i "por" de "perdre el control" de la Generalitat. En un acte a Lloret de Mar al costat del ministre de Consum, Alberto Garzón, ha advertit que "un govern d'esquerres no és un capritx, sinó una qüestió d'extrema necessitat". "Ara vénen els del partit de sempre, a posar-se una jaqueta de cuir per a fer-se els progressistes", ha afirmat Albiach en referència a JxCat, a qui ha criticat per voler-la "insultar" el que, al seu judici, "només demostra els seus nervis per la por de perdre el control i el poder del Govern".

El ministre Alberto Garzón, de la seva banda, ha acusat "una part de l'independentisme" de "subscriure" les retallades del PP quan governava a l'Estat. Demana en aquest sentit que el 14-F es recordi que "mentre el PP feia retallades socials amb beneficis per a les elits" alguns partits ara independentistes "subscrivien les polítiques".

Llach fa costat a la CUP perquè "la lluita social i la nacional van de la mà"

El cantautor i exdiputat de Junts pel Sí en el Parlament, Lluís Llach, ha participat aquest diumenge en un acte electoral de la CUP a Girona en el qual ha explicat el seu suport a la candidatura anticapitalista perquè "la lluita social i la nacional van de la mà". Llach ha pres la paraula en un acte a l'escola Migdia de Girona en el qual també han intervingut la cap de cartell de la CUP, Dolors Sabater, l'exdiputada Natàlia Sánchez o el candidat per Girona Dani Cornellà, entre altres. El cantautor ha aclarit que només donarà suport a la CUP "a les comarques gironines" si bé no ha desaprofitat l'ocasió per a elogiar a Sabater, "una activista social de primera magnitud".

De la seva banda, Sabater ha retret que sigui "la mateixa Generalitat la que reprimeix i persegueix a independentistes i lluites socials. No volem un govern igual 3 anys més per seguir claudicant". La cap de llista els cupaires ha advertit al respecte: "Tenim una pregunta pels qui han governat. En un context com el que vivim seguireu empetitint i retallant els serveis públics?".

Garriga, després de Vic: "Les nostres idees acabaran triomfant perquè defensem la llibertat que ells ens neguen"

El candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga, assegura que les idees del partit acabaran "triomfant" davant els "violents". "No caigueu en la desesperança quan veieu imatges com a Vic. Tingueu el convenciment ferm que guanyarem perquè defensem la llibertat que ells ens estan negant", ha dit des de Vielha.

Aquest mateix diumenge, s'han repetit els incidents coincidint amb un acte de la formació de Garriga. Els Mossos d'Esquadra han disparat projectils de foam i han carregat contra col·lectius que es manifestaven a Salt per la presència del seu líder, Santiago Abascal, en un míting al municipi. Els manifestants han llançat ous, cebes, tomàquets, taronges i també grava als integrants del partit ultradretà. Abascal s'ha arribat a encarar amb els concentrats i durant el seu discurs ha titllat els Mossos d'Esquadra de "policia política" per la seva "inacció" i posteriorment ha anunciat que denunciarà al conseller d'Interior, Miquel Samper, davant la Junta Electoral per delictes electorals.

Abascal (Vox) acusa els Mossos de "passivitat" i de rebre ordres per evitar actuar