Enlaces accesibilidad
Eleccions 14-F

Forcadell, Sánchez, Ayuso i la DUI protagonistes del segon dia de campanya

  • Carme Forcadell surt de la presó i es retroba amb Junqueras dos anys després
  • El president Sánchez assegura que “la societat catalana no suporta més trinxeres i decadència”
  • Laura Borràs (JxCAT) promet activar la DUI si l’independentisme supera el 50% dels vots

Per
Segon dia de campanya marcat per la sortida de Forcadell de la presó i les visites de Sánchez i Ayuso

L’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha sortit aquest dissabte de la presó de Wad Ras. A les portes l’esperava Oriol Junqueras, al que no veia des de feia dos anys. És una de les imatges d’aquest segon dia de campanya. Mentrestant, JxCAT torna a posar la DUI sobre la taula, el candidat Illa, ha tornat a comptar amb el suport del president Pedro Sánchez i la presidenta madrilenya, Diaz Ayuso ha donat suport al presidenciable popular, Alejandro Fernández.

Segon dia de campanya marcat per la sortida de Forcadell de la presó | Ràdio 4 - RNE

Junqueras i Aragonès (ERC) reben Forcadell a la sortida de la presó

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, i el vicepresident de la Generalitat en funcions i candidat republicà a la Presidència, Pere Aragonès, han rebut a les portes de la presó de Wad Ras de Barcelona a l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, després d'haver obtingut el tercer grau. En unes breus declaracions ha reclamat una alta participació el proper 14-F "perquè cap vot independentists es quedi a casa"

Junqueras i Aragonès han participat abans en un acte telemàtic de campanya sobre municipalisme. Junqueras ha fet una crida a guanyar "als de sempre" fent possible que Esquerra Republicana tingui "una majoria el més sòlida possible en el Parlament. De la seva banda, Aragónes ha reclamat extendre “ la marea republicana” de les eleccions municipals del 2019 a la Generalitat, i ha apel·lat a evitar un pacte "de la vergonya" com el el que tenen a la Diputació el PSC i JxCat.

Borràs planteja activar la declaració independència i un Govern amb ERC i CUP

A la caravana de JxCat s’han vist per primera vegada junts en campanya els quatre presos de la formació independentista en tercer grau, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn. La candidata, Laura Borràs, s'ha compromès a activar la declaració d'independència del 2017 si el sobiranisme aconsegueix superar el 50% dels vots el 14-F i, en el cas que ella guanyi, proposarà a Pere Aragonès (ERC) i Dolors Sabaté (CUP) un govern d'unitat. Borràs ha protagonitzat el míting de JxCat en l'Avinguda Lluís Companys de Barcelona, lloc habitual de manifestacions sobiranistes enfront de la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Sánchez: "La societat catalana no soporta més trinxeres i decadència"

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha tornat a acompanyar al candidat del PSC al 14F, Salvador Illa, aquesta vegada a Tarragona. Sánchez,  ha atribuït la marxa de seus socials d'empreses de Catalunya a altres llocs al "desgovern" en els últims anys de l'executiu català liderat per Junts i ERC. "Les empreses han marxat per la crispació, la polarització i la inseguretat jurídica en la qual va sumir Catalunya el Govern", ha retret el president en un acte en el qual Illa ha anunciat un nou pla de reactivació industrial. D'altra banda, ha adveritit que Illa és l'únic capaç de liderar el canvi que necessita Catalunya per a passar pàgina del procés: "La societat catalana no suporta més trinxeres i decadència", ha avisat.

El candidat, Salvador Illa ha assegurat, de la seva banda, que si és president de la Generalitat formarà un Govern "cohesionat" que donarà estabilitat a Catalunya, que en la seva opinió no es pot permetre seguir amb l'"espectacle" de la divisió de l'actual executiu de JxCat i ERC. El presidenciable del PSC ha reivindicat que, després d'una "dècada perduda" pel procés, ha arribat el moment de deixar enrere la "política de trinxeres" basada en "debats estèrils, absurds i inútils" per a donar pas a "solucions reals per a problemes reals".

Arrimadas (Cs) fa una crida a concentrar el vot constitucionalista en el seu partit

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha sol·licitat el vot per correu aquest dissabte a l'edifici de Correus i Telègrafs de Barcelona. Ha aprofitat per reclamar el suport el 14-F per a la seva per evitar que ERC tingui "l'oportunitat de ressuscitar el procés gràcies a un tripartit amb el PSC". La dirigent del partit ha dit que aquests comicis del 14-F són "una oportunitat única" perquè "l'independentisme està totalment desmobilitzat i dividit".

La formació taronja ha ordenat, d’altra banda la retirada dels cartells de la polèmica campanya de les abraçades. Aquest divendres s’ha sabut que les fotografies son d’un banc d’imatges que en prohibeix el seu us en un context polític.

Ayuso (PP) equipara el socialisme a l'independentisme: "Pretenen la submissió"”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha acompanyat a l'Hotel Miramar de Barcelona al candidat del PPC, Alejandro Fernández. En la seva intervenció Ayuso, ha equiparat el socialisme a l'independentisme català, perquè, segons ella, el candidat del PSC, Salvador Illa, “considera que cal enfonsar Catalunya” per guanyar-se'l suport dels partidaris de la secessió: "Pretenen la submissió i la dependència" dels ciutadans, ha destacat.

Alejandro Fernández, de la seva banda, ha demanat reduir la dimensió de l'administració autonòmica catalana perquè l'independentisme "ha anat alimentant un autèntic monstre gegant" en el seu projecte de construcció nacional.

Albiach (ECP) reclama evitar una Catalunya sense igualtat d’oportunitats

Des de Tarragona, la candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, acompanyada del cap de llista de la demarcació Jordi Jordan, ha fet una crida a l'equitat territorial. Ha anunciat la voluntat d'impulsar un pacte per les terres de l'Ebre per evitar, diu, que hi hagi una Catalunya sense igualtat d'oportunitats.

Albiach, d’altra banda ha advertit en una entrevista a La Vanguardia que “ ara mateix no hi ha una correlació de forces suficient per celebrar un referèndum, perquè creu que "no és urgent", i ha apostat per la taula de diàleg.

La candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, acusa JxCat i ERC d'ignorar el món rural

Els postconvergents, amb 180 alcaldes, volen donar el relleu al territori. La candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, ha promès una Secretaria General del Món Rural i una conferència d'alcaldes pel despoblament, perquè assegura que "es troba oblidat" pel Govern de Borràs i Aragonès. Considera que ERC i JxCat han "dibuixat el futur de Catalunya sense tenir en compte aquesta realitat". Chacón erigeix, precisament el seu partit en la clau perquè el pròxim Govern tingui en compte la Catalunya "diversa".

Anna Gabriel (CUP) avisa que no entraran en el Govern per a "gestionar misèria"

L'exdiputada de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, ha avisat aquest dissabte que la seva formació no entrarà en un Govern "que vingui a gestionar misèria": "Nosaltres som aquí per a transformar". Gabriel ha participat de manera telemàtica des de Suïssa, on va fugir de la justícia després del 1-O, en un acte de campanya de la CUP que ha comptat amb la seva candidata per al 14F, Dolors Sabater, i amb el també exdiputat en el Parlament, David Fernàndez. El canvi de cicle que defensa la CUP, ha explicat Gabriel, va "molt més allà dels quinze dies de campanya" i dels "resultats puntuals" de les eleccions, per la qual cosa ha demanat no generar "falses expectatives" ni plantejar "falsos embats".

Abascal culpa els governs de la Generalitat i de l'Estat d'"encoratjar" la violència contra Vox

El president de Vox, Santiago Abascal, ha culpat els governs de la Generalitat i de l'Estat d'"encoratjar" la violència contra Vox. Ho ha dit aquest dissabte durant la intervenció que ha fet al mercat del Parc de la Devesa de Girona, on ha estat rebut per mig centenar d'antifeixistes. Abascal, acompanyat pel candidat del partit al 14-F, Ignacio Garriga, i el número 1 de Girona, Alberto Tarradas, s'ha mostrat confiat que Vox obtindrà representació al Parlament.