Enlaces accesibilidad

Oxfam alerta que la pandèmia pot deixar un milió de persones per sota del llindar de la pobresa

  • La pobresa severa podria augmentar a Espanya en 790.000 persones i arribar a 5,1 milions a conseqüència de la pandèmia
  • L'ingrés mínim vital només ha arribat a 160.000 persones de les 850.000 previstes

Per
Oxfam Intermón: "El sistema és injust, la pandèmia s'ha acarnissat amb els més vulnerables"
Oxfam Intermón: "El sistema és injust, la pandèmia s'ha acarnissat amb els més vulnerables"

Oxfam Intermón ha alertat en el seu informe anual de desigualtat que publica amb motiu de la celebració del Fòrum de Davos que l'impacte de la covid-19 a Espanya podria deixar a un milió de persones més per sota de llindar de la pobresa, de manera que al conjunt de l'estat hi hauria 10,9 milions de persones en aquesta situació (1.146.238 a Catalunya). "L'efecte d'aquest cop ens portaria a nivells de pobresa inèdits", avisa l'ONG.

Augment de la taxa de pobresa a 22,9%

Una xifra que suposa un augment en el percentatge de persones que viuen sota aquest llindar: s'ha passat del 9,2% registrat abans del coronavirus, fins al 10,86%. Així mateix, la taxa de pobresa relativa (estimada en 24 euros al dia) passaria del 20,7% al 22,9%.

L'impacte de la covid-19 a Espanya podria deixar a un milió de persones més per sota de llindar de la pobresa | Marga Esparza

Les comunitats autònomes que registren un major augment percentual de la pobresa són les Illes Balears, La Rioja i Navarra; en termes absoluts és a Andalusia on més persones passarien a estar en situació de pobresa, amb 271.467 persones, seguida de Madrid (123.210) i Catalunya (119.717).

"Les dades demostren com la pandèmia s'ha acarnissat amb les persones més vulnerables", assevera el director d'Oxfam, Franc Cortada, que considera que sense una resposta adequada, hi ha un greu risc que la sortida de la crisi "aprofundeixi i s'eternitzi les desigualtats a l'estat "de manera que s'empobreixin els més pobres mentre els més rics" es recuperen a pas ferm". Segons l'ONG, les persones més pobres a l'estat haurien perdut, proporcionalment, fins a set vegades més renda que les més riques.

La pandèmia ha afectat als més vulnerables

Una de les responsables de l'informe, Lola Contreras, ha explicat al canal 24 hores, que es tracta d'estimacions i que "si no hi ha ajudes, gairebé 800.000 persones més a Espanya podrien caure en la pobresa severa". Amb relació a l'ingrés mínim vital, diu Contreras que les ajudes de l'ingrés mínim vital és una mesura que aplaudeixen, però fins al moment "només han arribat a 160.000 persones de les 850.000 previstes" perquè té "molts problemes d'eficiència, tràmits administratius".

Encara hi ha "moltes persones que estan vivint sense ingressos", ha advertit, "temem molt que passi a partir d'ara", i hi ha col·lectius que s'han quedat "totalment fora com és la població migrant irregular". La desigualtat en els joves, segons ha assenyalat, ha augmentat 1,6 vegades per sobre de la mitjana. "El sistema és injust, la pandèmia s'ha acarnissat amb els més vulnerables", ha afegit Contreras, abans de plantejar que l'ingrés mínim vital hauria d'arribar a més persones "acabar amb la pobresa severa" i per això, diu, caldria reformar el sistema fiscal gravant el capital a les grans empreses i la riquesa.

Els ERTE i el IMV

L'anàlisi econòmica i social d'Oxfam avalua les polítiques públiques posades en marxa el 2020 per protegir la població com els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) o l'Ingrés Mínim Vital (IMV), que necessita "millores urgents en la seva posada en pràctica "perquè els resultats inicials no han estat els esperats.

Per Oxfam, els ERTO "han salvat a centenars de milers de persones de la pobresa i la desesperació", ja que poden haver evitat que més de 710.000 persones hagin caigut en la pobresa, la qual cosa ha suposat un important canvi respecte a l'anterior crisi.

Una mesura "essencial" per limitar l'increment de la pobresa: la seva reducció s'estima en 1,17 punts en l'índex Gini, que mesura el grau de desigualtat.

Pel que fa a l'IMV, que ha arribat a 160.000 de les 850.000 llars previstes, l'informe estima que d'haver-se implementat totalment hauria deslliurat de la pobresa a 277.000 persones i reduït la severa en 230.000 persones.

Propostes d'Oxfam

Per evitar aquest "arrelament" de la desigualtat a Espanya, Oxfam proposa polítiques d'ocupació alternatives per substituir els ERTO, ampliar la cobertura de l'IMV, una reforma fiscal que recapti de forma més progressiva i mesures que regulin la temporalitat, parcialitat, subcontractació o falsos autònoms i que protegeixin els col·lectius més vulnerables, com a treballadores domèstiques i migrants.

A escala mundial, l'informe revela que la pandèmia "té el potencial" d'augmentar la desigualtat econòmica en pràcticament tots els països al mateix temps, "una situació sense precedents" des que van començar a registrar aquestes dades fa més d'un segle.

I conclou que les mil majors fortunes del món ja s'han recuperat, mentre que a les persones més pobres els portarà una dècada fer-ho.