Enlaces accesibilidad

La tercera onada s'assemblarà més a la primera a nivell de tensió hospitalària

  • Salut preveu 900 persones a l'UCI per covid-19 en les setmanes vinents
  • El ritme de vacunació i les bones temperatures de la primavera podrien debilitar la propagació

Per
Avui s'han notificat 4.432 nous contagis

El Departament de Salut preveu arribar a 900 persones ingressades a les Unitats de Cures Intensives (UCI) per la covid en les setmanes vinents, segons ha explicat el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella en roda de premsa. La conselleria de Salut adverteix d'un escenari 'molt dur' en els dies vinents.

Al límit del sistema sanitari

Amb els malalts d'altres patologies s'arribaria a entre 1.200 i 1.300 crítics. Comella ha afirmat que aquestes previsions són d'acord amb la situació actual, però ha alertat que si hi ha alguna alteració "la situació de desbordament seria una possible realitat". Comella, ha assegurat que la situació assistencial d'aquesta tercera onada "no tindrà res a veure amb la de la segona" sinó que "s'assemblarà més a la primera". Així ha reconegut que es pot arribar "al límit" del sistema i que se'n ressentiran les operacions ajornables.

El Govern adverteix que ens acostem a les xifres de les UCI de la primera onada | Anna Bañeres

La consellera de Salut Alba Vergés, ha alertat del creixement a les UCI: 621 persones ingressades aquest dijous. "Estem frenant la corba dels nous contagis, però, encara no es pot veure en l'impacte assistencial".

Avui s'han notificat 4.432 nous contagis i 69 defuncions. Alguns indicadors com l'Rt o el risc de rebrot han baixat.

Un escenari a poc a poc més optimista

El Govern ha admès que les restriccions per a evitar la propagació del coronavirus "esgoten", però ha demanat "un punt de comprensió", ja que aquest tipus de mesures s'impulsen "a fi de bé" per a doblegar a la pandèmia i ha llançat un missatge per a l'optimisme: "cada dia falten menys dies".

"Des del Govern, llancem un missatge d'empatia a tota la població. Som coneixedors de què es tracta de mesures que esgoten, mesures que ja tenen deu mesos o més de vida i que per tant fan que tots estiguin ja cansats. Els demano un punt també de comprensió, perquè es fan a fi de bé i amb l'única voluntat de doblegar aquesta pandèmia tan complexa", ha assegurat Samper.

De fet, el comissari portaveu dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha detallat que entre el 13 i el 18 de gener els Mossos i les Policies Locals han inspeccionat 700 locals de més de 400 metres, en alguns casos amb inspectors del departament d'Empresa, per a verificar el compliment de les restriccions, la qual cosa ha derivat en el tancament de 131 establiments i en 53 actes de denúncia imposades.