Enlaces accesibilidad

1 any després del temporal 'Gloria'

  • La majoria dels municipis han reparat els danys principals però molts ho han hagut de fer amb recursos propis
  • Blanes encara no ha rebut cap ajuda dels 1,6 milions d'euros que va destinar a reparar les destrosses

Per
El 21 de gener farà un any del temporal 'Gloria' que va arrasar la demarcació de Girona

Aquest dijous 21 de gener farà un any del temporal 'Gloria' que va arrasar la demarcació de Girona, provocant un gran nombre de destrosses. Un dels municipis més afectats és Blanes (Selva), que l'Ajuntament calcula que les reparacions de totes les destrosses ronden els 20 milions d'euros. La Generalitat i Adif han invertit 18 milions en la reparació de les principals infraestructures però moltes poblacions critiquen que han hagut d'utilitzar recursos públics propis per aconseguir tenir els espais en condicions com més aviat millor.

A Platja d'Aro (Baix Empordà), el temporal va destrossar uns 500 metres del passeig.

Passeig marítim de Platja d'Aro després del pas del temporal Gloria

Passeig marítim de Platja d'Aro després del pas del temporal Gloria

També es va endur part de passeig de Llafranc, a Palafrugell, va provocar un esvoranc al passeig de Sant Antoni de Calonge i a Blanes, a banda, de l'ensorrament del pont de l'antiga carretera de Blanes a Malgrat i de la via del tren, també va malmetre el dic de recer del Port.

El temporal va irrompre amb força a Catalunya el 22 de gener del 2020. El litoral de la Costa Brava va patir-ne els efectes amb destrosses en instal·lacions, passejos, espigons o platges. Un any després, la majoria ha aconseguit recuperar-se. Per fer-ho, s'hi han hagut de fer obres d'urgència i de reforma que, en molts casos, han hagut d'assumir els ajuntaments amb recursos propis.

Blanes a l'espera dels ajuts

L'Ajuntament de Blanes (Selva) encara no ha rebut cap ajuda dels 1,6 milions d'euros que va destinar a reparar les destrosses del temporal Gloria, ara fa un any. La major part de la despesa va ser per restablir el subministrament d'aigua potable al municipi i també recuperar la mobilitat. Són intervencions d'urgència que el consistori va afrontar, però que encara no ha rebut cap de les ajudes promeses per les administracions. Mentre que l'empresa pública ferroviària ha reconstruït el pont entre Blanes i Malgrat de Mar (Maresme), Territori i Sostenibilitat ha edificat un nou pont sobre la Tordera i està reparant el port.

Pont que ha cedit entre Blanes i Malgrat de Mar

Pont que ha cedit entre Blanes i Malgrat de Mar

De tots aquests diners, 1,6 milions són d'inversió municipal. Segons l'Ajuntament de Blanes, després del temporal es va haver de reparar immediatament les canonades d'aigua potable per garantir el subministrament a la població i també reparar diverses infraestructures afectades.

Adif estrenava aquest desembre el nou pont que recuperava la connexió ferroviària entre Blanes i Malgrat de Mar (Maresme), mentre que unes setmanes abans la Generalitat també posava en funcionament el pont per a cotxes entre els dos municipis. Ara, des de Ports de la Generalitat també s'estan enllestint les obres de reparació del dic del Port, que va ensorrar-se.

Platja d'Aro planteja una reforma integral del passeig

Platja d'Aro també va patir les conseqüències del temporal. En el seu cas, va destrossar un tram de 500 metres del passeig –a la banda sud- i també va "trinxar" la instal·lació elèctrica perquè els tubs passaven per la banda de la platja. L'Estat es va fer càrrec de les obres de reparació, valorades en més d'1 milió d'euros, i el passeig ja és totalment transitable. L'Ajuntament, que va haver d'adoptar una solució d'urgència de no deixar sense llum tota la façana marítima, ara invertirà 800.000 euros en soterrar la línia de punta a punta, per la banda interior del passeig.

Platges brutes un any després

El temporal no només va causar estralls a passejos marítims del litoral gironí, la riuada va arrossegar tones de sediments, sobretot arbres arrancats, que han acabat anant a parar a les platges més properes a la desembocadura del Ter. "Vam intentar solucionar-ho abans de l'estiu i vam fer dues neteges, però no hi vam ser a temps", ha explicat l'alcalde de Torroella de Montgrí-L'Estartit (Baix Empordà), Jordi Colomí, que lamenta que "no es va trobar la manera d'aconseguir que les administracions superiors s'impliquessin de veritat en la neteja" i van haver d'assumir-ne el cost des de l'ajuntament.

Un any després, les platges de l'Estartit, el Mas Pinell i la Gola del Ter continuen acumulant troncs i socs que fins i tot s'han convertit en cabanes en alguns punts.

Cabana construïda amb troncs arrossegats pel Gloria, a la Gola del Ter.

Cabana construïda amb troncs arrossegats pel Gloria, a la Gola del Ter.