Enlaces accesibilidad

Presentats al TSJC els primers recursos contra l'ajornament electoral

  • La justícia s'haurà de pronunciar en les pròximes hores sobre una suspensió cautelar del decret
  • Aragonès assegura estar "molt tranquil" i defensa que l'ajornament té "base legal"
  • El PSC estudia encara la impugnació i crida a la resta de partits a no fer campanya

Per
Lliga Democràtica porta l'ajornament de les eleccions al TSJC
Lliga Democràtica porta l'ajornament de les eleccions al TSJC

La suspensió de les eleccions del 14-F arriba a la via judicial. En les últimes hores, han estat diversos els partits polítics i col·lectius que han presentat o anunciat un recurs al TSJC per mirar de frenar el canvi de dada electoral. Entre ells, hi ha el d'un ciutadà a títol personal que inclou "petició de mesura cautelaríssima". Per tant, la justícia té 24 hores per decidir sobre aquesta qüestió i no es descarta que, si s'admet a tràmit, el decret de suspensió del 14-F no tingui validesa.

La majoria dels recursos provenen de partits polítics, entre ells, Lliga Democràtica, que va intentar una coalició amb el PSC, però que finalment no va reeixir. O Federalistes d'Esquerres, moviment de l'òrbita dels socialistes catalans. Repassarem ara els seus arguments.

Lliga Democràtica

La Lliga Democràtica, el partit que lidera Astrid Barrio, no es presentava als comicis, però considera "d'extrema gravetat" deixar sense efecte la convocatòria electoral. Al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga, ha justificat la presentació del recurs.

Segons aquesta formació, en realitat no s'ajornen les eleccions sinó que es produeix una "veritable suspensió de la democràtica" i suposa un "abús de poder inacceptable". Astrid Barrio també ha recordat que la decisió no va ser consensuada, ja que el PSC no hi estava d'acord.

Federalistes d'Esquerres

El president del grup, Joan Botella, ha anunciat un recurs contenciós-administratiu i ha insistit que cal tornar al calendari previst i alerta d'una "paralització indesitjable" si no s'aconsegueix disposar d'un Govern amb "plenes funcions" durant els pròxims mesos. L'agrupació considera que els comicis es podrien celebrar, ja que s'estaven tirant endavant les mesures de seguretat corresponents per garantir la seguretat dels participants. "Es tracta d'una mesura dictada per raons electorals, i no pas sanitàries", ha reblat.

Izquierda en Positivo

Izquierda en Positivo, partit d'esquerres no nacionalista, sol·licitarà aquest dimarts al TSJC que adopti la mesura cautelaríssima de suspendre el decret del Govern d'ajornament de les eleccions i mantingui la convocatòria electoral del 14-F. Alerta que el Govern no ha suspès les eleccions sinó que ha obert la porta a una nova convocatòria amb la "inseguretat jurídica" que això genera. La formació creu que s'han canviat "il·legalment" les regles electorals i que en canviar la convocatòria es poden canviar les candidatures.

En el recurs consideren que el Govern en funcions no pot convocar eleccions un cop ha finalitzat el seu mandat i que el decret que volen impugnar es contrari a la Constitució i l'Estatut, que determinen que les eleccions s'han de fer entre els 30 i 60 dies posteriors a la finalització de la legislatura.

Impulso Ciudadano

La plataforma constitucionalista Impulso Ciudadano considera que si la situació sanitària impedeix la celebració dels comicis s'haurien de buscar solucions que respectin el període electoral i, si escau, la pròrroga dels terminis, "però no la desconvocatòria de les eleccions". En un comunicat, al·leguen que el decret de desconvocatòria signat divendres pel Govern "atempta contra els principis democràtics" i que "atribueix a Pere Aragonès una competència per decidir sobre la data de les eleccions que no té absolutament cap base legal". Creuen que el dret de participació dels ciutadans s'ha vulnerat perquè el Parlament s'ha dissolt de manera "indefinida".

El PACMA, per motius contraris

El TSJC assegura que abans de la suspensió del 14-F també s'havia presentat ja un recurs per drets fonamentals que feia referència a les eleccions al Parlament. Però per motius del tot oposats. El partit animalista PACMA reclamava l'ajornament electoral en considerar un risc per a la salut pública la celebració de les eleccions.

Aragonès creu que hi ha "base legal" per l'ajornament

El vicepresident del Govern en funcions i candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha defensat la base legal per ajornar el 14-F i ha apel·lat a la responsabilitat de tots perquè l'endarreriment no sigui impugnat pels tribunals. En una trobada digital d'Europa Press ha assegurat que està "molt tranquil" perquè ve avalat pels serveis jurídics de la Generalitat.

El decret que deixa sense efecte la convocatòria per al 14-F, és com el que es va fer servir a Euskadi i Galícia, ha defensat Aragonès: "Allà no va haver-hi problemes i aquí tampoc n'hi hauria d'haver", ha dit. Tant ERC com JxCat han assenyalat el PSC, el PSOE i La Moncloa, d'estar al darrere de la impugnació del 30-M.

El PSC estudia l'impugnació

La viceprimera secretària, Eva Granados, ha explicat que estan a l'espera dels informes jurídics que han sol·licitat a diversos juristes i que decidiran si impugnen el decret d'endarreriment o no segons el que diguin. D'altra banda, i d'acord amb això, els socialistes catalans han decidit que "suspenen la campanya electoral" per "no contribuir al desgavell" i han emplaçat la resta de partits a fer el mateix.