Enlaces accesibilidad
Temporal Filomena

El 35% de la barra del Trabucador queda finalment submergida

  • La remissió del temporal i la marea han permès recuperar parcialment alguns dels trams afectats pel temporal Filomena
  • El ministeri de Transició Ecològica preveu que els treballs de restauració puguin començar en breu

Per
El Filomena submergeix 2 quilometres de la barra del Trabucador
El Filomena submergeix 2 quilometres de la barra del Trabucador

El govern espanyol calcula que uns 2 quilòmetres de la barra del Trabucador, un 35% del traçat total, es troben en aquests moments submergits sota una làmina d'aigua d'uns 40 centímetres arran del pas del temporal Filomena. Un cop ha remès la llevantada i la marea, que va obrir canals de centenars de metres d'ample comunicant de nou el mar i la badia dels Alfacs, l'istme s'ha recuperat parcialment en alguns sectors. Això facilitarà la restauració del pas durant les pròximes setmanes. Malgrat el desgast, les obres d'emergència efectuades arran del Gloria han permès esmorteir l'impacte del nou temporal en espais delicats com l'illa de Buda o la costa nord deltaica.

Just després del temporal més de la meitat de l'istme es trobava trencat per múltiples canals i cobert per l'aigua, especialment a partir del tercer quilòmetre a partir del seu inici i en direcció a la punta de la Banya, amb punts on la profunditat de l'aigua superava el metre. Amb la remissió de la llevantada i la marea d'aigua, algunes parts han acabat emergint. Les submergides tenen làmines d'entre 30 i 40 centímetres d'aigua marina.

Les obres d'emergència pel Gloria permeten esmorteir l'impacte del temporal

Les obres d'emergència pel Gloria permeten esmorteir l'impacte del temporal ACN

El govern espanyol preveu que la restauració no sigui tan costosa

El Ministeri per la Transició Ecològica preveu que els treballs per restaurar el pas per la barra per part d'Infosa, l'empresa propietària de les salines, no seran tan costosos ni complexos com es podia estimar en un primer moment. Un fet que atribueixen, en part, a les obres efectuades durant els últims mesos arran de les destrosses que va causar el Gloria fa un any. Llavors, el Servei de Costes provincial va invertir en aquest espai 700.000 euros reubicant 350.000 metres cúbics de sorra.

Oposició dels grups ecologistes

Aquest tipus d'obres topen amb l'oposició frontal de grups ecologistes i experts, que reclamen no alterar la dinàmica natural de l'espai amb actuacions molt costoses econòmica i ambientalment. A l'altre cantó de la balança, salines al marge, el parc natural del delta de l'Ebre i diversos experts de l'IRTA reclamen que es puguin mantenir les condicions d'una badia dels Alfacs que resguarda una de les més grans poblacions mundials de la nacra mediterrània, fortament amenaçada.