Enlaces accesibilidad
Un any de l'accident

L'explosió a la planta d'Iqoxe va ser deguda a deficiències en els materials i de seguretat

  • L'explosió va causar tres morts, diversos ferits i una gran sensació d'inseguretat entre la població
  • Dues auditories evidencien falta de personal i deficiències en seguretat
  • Alguns treballadors encara estan de baixa per les seqüeles físiques i psicològiques que els va causar el sinistre

Per
L'explosió va causar tres morts i vuit ferits

El 14 de gener fa un any de l'explosió mortal a la planta de l'empresa Industrias Químicas del Óxido de Etileno (Iqoxe) de La Canonja que va causar tres morts, vuit ferits, pèrdues milionàries i alarma entre la població del Camp de Tarragona. La investigació sobre els fets encara continua oberta i les conclusions provisionals semblen indicar que hi va haver imprudència greu amb resultat de mort, lesions, danys i contra el dret dels treballadors.

Els veïns de Tarragona reclamen mes seguretat un any després de l'explosió d'Iqoxe

Dues auditories advertien del perill

Fins al moment, s'han realitzat dues auditories per Dow i Repsol per analitzar els aspectes de seguretat i de qualitat, respectivament, que evidenciaven falta de personal i deficiències en la seguretat de les instal·lacions. També Protecció Civil havia denegat el Pla d'Autoprotecció els anys 2013, 2016, 2017, 2018 i 2019 per no haver superat els informes tècnics. Amb anterioritat, s'havien elaborat dos informes sobre les causes tècniques del sinistre que van realitzat l'Institut Químic de Sarrià i la consultora DNV.

Moltes preguntes sense resposta

Dotze mesos després del succés encara no es coneix què va provocar l'explosió ni el motiu ni el responsable de la tragèdia més gran del polígon petroquímic del sud d'Europa. L'informe de DNV assenyala que el material que el va provocar va ser la matèria primera, mentre que el de l'IQS assegura que va ser la descomposició del producte que es fabricava.

Per la seva banda, l'empresa descarta que l'explosió es produís com a conseqüència d'un error humà i que es traballés al màxim de la seva capacitat de producció, així com les acusacions de precarització de la plantilla que atribueix a treballadors eventuals acomiadats el desembre de 2019 i a preguntes dirigides de la policia judicial.

Treballadors amb seqüeles

Alguns dels treballadors d'Iqoxe encara es troben de baixa per les seqüeles físiques i psicològiques que els va causar el sinistre. Evidencien insomni, nerviosisme, intranquil·litat i problemes per a portar una vida amb normalitat. Denuncien que l'empresa no els ha ofert cap indemnització i que tot el tractament mèdic que han hagut de fer ha estat mitjançant la seguretat social i mútues privades contractades pels mateixos treballadors. Per la seva banda, l'empresa sempre ha assegurat que s'ha preocupat pels damnificats manifestant que per a ella és molt important l'atenció als accidentats i als seus familiars.