Enlaces accesibilidad

El Govern fa una crida als partits per consensuar la data de les eleccions

  • La decisió de divendres sobre el 14-F serà "definitiva" i el Govern tindrà l'última paraula
  • Budó avisa que "les dades fan pensar que no s'estarà millor que ara" a l'inici de la campanya

Per
Entre els partits sorgeixen discrepàncies i posicionaments diferenciats

Salut preveu que el pic d'ingressats per la Covid-19 arribi només uns dies abans del 14F. Per això, no descarta que s'hagin d'ajornar. La decisió, però, vol que sigui consensuada amb la resta de partits polítics, que s'han marcat divendres com la data límit per decidir-ho.

Budó recorda que el Govern tindrà l'última paraula

La portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, ha assegurat que la decisió de la taula de partits de divendres sobre la viabilitat del 14-F serà "definitiva" i ha recordat que el Govern tindrà l'última paraula, si no hi ha consens entre partits.

La consellera ha opinat que, a l'inici de la campanya, "les dades fan pensar no s'estarà millor que ara". De fet, ha explicat que els serveis jurídics de la Generalitat i el departament de processos electorals estudien l'escenari d'un ajornament electoral. Si els comicis es posposen, creu que caldria "garantir que es fessin quan l'onada d'ara ja anés de baixada" i amb una data també consensuada.

La decisió no és gens fàcil i a hores d'ara no genera consens entre els partits. Repassem quina és la posició que han expressat cada un d'ells en les últimes hores.

Junts per Catalunya

La candidata de JxCat; Laura Borràs, considera que són Exteriors i Salut -en mans d'ERC- els que han de determinar les condicions dels comicis. Diu estar a punt, però emplaça Salvador Illa, candidat del PSC, a opinar sobre la celebració del 14-F: "Encara és el ministre de Sanitat".

ERC

Els d'Oriol Junqueras, que encapçalen la majoria d'enquestes, demanen que ningú faci "electoralisme" d'una situació altament complexa. La decisió, ha dit la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, serà finalment política, però ha d'estar marcada pels indicadors sanitaris.

PSC

Els socialistes són els que defensen amb més claredat la seva celebració. Miquel Iceta no veu motius canviar la data i demana al Govern que posi tots els recursos que facin falta per poder-les celebrar: "No obrirem les escoles i tancarem els col·legis electorals". Avui mateix, el diputat del PSC, Jose Zaragoza, ha defensat la seva celebració "igual que es van celebrar al País Basc o a Galícia" i veu motius electoralistes en el possible ajornament.

Ciutadans

El cap de llista de Cs, Carlos Carrizosa, exigeix a la consellera de Salut, Alba Vergés, i al ministre de Sanitat, Salvador Illa, que diguin ja si la situació de la pandèmia permet celebrar les eleccions. Carrizosa aposta per ajornar les eleccions del 14-F i acusa el PSC i JxCat de prioritzar "criteris partidistes" a l'hora de donar la seva opinió sobre la viabilitat del 14-F.

Catalunya en Comú

La presidenciable de CatECP, Jéssica Albiach, creu que les dades sobre la situació sanitària són preocupants: "Em costa imaginar-me anar a unes eleccions amb els hospitals al límit i a punt del col•lapse", ha dit. Reclama al Govern que "no centrifugui responsabilitats" i presenti una proposta "clara" sobre si s'han de celebrar o no. Si s'acaben posposant, Albiach creu que l'ajornament no pot ser 'sine die' i hauria de fixar una data alternativa.

PPC

La número 2 del PPC a les eleccions, Lorena Roldán, reclama que la decisió sigui per raons sanitàries i per raons de demoscòpia. En una entrevista al programa 'Cafè d'idees' de Ràdio 4 i La 2, Roldán no ha avançat quina serà la posició del PPC a la taula de partits de divendres.

CUP

La presidenciable de la CUP a les eleccions al Parlament, ha demanat aquest dimarts l'ajornament "immediat i urgent" de les eleccions per "responsabilitat". Ha manifestat que les dades actuals de la pandèmia de la covid-19 "alarmen" i ha subratllat que "el més important és preservar la vida de la gent i el dret a votar".

PDeCAT

La candidata del PDeCAT al 14-F, Àngels Chacón, aposta per "posposar les eleccions si no es pot garantir una participació com cal, o si s'està en plena crisi màxima de l'onada" de covid-19.