Enlaces accesibilidad

Les eleccions del 14-F, en dubte

  • Salut calcula que el pic de pressió assistencial a les UCI s'assolirà pocs dies abans del 14-F
  • Més de la meitat dels llits de l'UCI els ocupen malalts de la Covid-19

Per
El Govern ha presentat als partits una "anàlisi inicial d'escenaris" de cara a les eleccions

Les dades epidemiològiques no són bones. I no milloraran en els pròxims dies. El Departament de Salut preveu un augment de la corba de contagis i ingressos hospitalaris. De fet, calcula que s'arribarà al pic de pressió assistencial a les UCI pocs dies abans del 14 de febrer, data en què estan previstes les eleccions catalanes. Unes previsions dolentes que estan a mans dels grups polítics, que aquest divendres tenen previst reunir-se al Parlament per prendre una decisió. Salut els ha presentat un informe amb dos escenaris de l'evolució de l'epidèmia. En cap dels dos, però, es té en compte que es pugui accelerar la velocitat de propagació per efecte de la nova soca britànica.

Primer escenari

Segons l'informe, el primer escenari implicaria que es mantingués una Rt estable al voltant d'1,15 fins que facin efecte les mesures en vigor, fet que passaria entre una i dues setmanes més tard. Això permetria una reducció de l'Rt fins a 0,9, que tornaria a pujar fins a 1 aproximadament després de la reobertura prevista pel 18 de gener. En aquest escenari s'arribaria al pic de nous casos diaris entorn el 20 de gener, amb 4.500 o 5.000 casos al dia.

Segon escenari

En el segon escenari s'acceleraria el creixement temporal a conseqüència de Cap d'Any, fins a una Rt estable d'1,3 mentre no fan efecte les noves mesures. Les mesures acabarien portant a una davallada fins al 0,9 i la reobertura provocaria un retorn de la Rt fins a 1, com en el primer escenari. En aquest cas, el pic de nous casos diaris seria el 20 de febrer, amb uns 6.000 casos al dia, i el pic d'ocupació de les UCI seria el 10 de febrer amb uns 850 pacients.

Activitat assistencial condicionada

L'ocupació a les UCI supera el 83% i més de la meitat dels llits els ocupen malalts de coronavirus. La resta, pacients amb altres patologies. Segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, alguns centres ja han començat a desprogramar activitat assistencial no relacionada amb la covid per alliberar professionals i que puguin dedicar-se a atendre els malalts crítics, que continuen creixent. "470 persones ingressades a l'UCI per covid és molta gent", ha admès Vergés. Pel que fa al pla de vacunació, Salut preveu acabar aquesta setmana d'administrar la primera dosi a totes les residències -exceptuant les que tenen brots- i iniciar l'administració de la segona dosi la setmana que ve.

"Estem per sobre els 18.000 casos setmanals, és moltíssim", ha alertat la titular de Salut sobre l'evolució de l'epidèmia. Les dades epidemiològiques actuals no es veien des del mes d'octubre, ha remarcat, i la corba actual és "complicada".

El Departament recorda que a partir dels 400 llits d'UCI ocupats ja es comença a "condicionar" l'activitat assistencial i es poden donar desprogramacions. A partir dels 500 llits la desprogramació és "generalitzada" atenint-nos a criteris clínics i a partir dels 650 pot arribar a afectar processos urgents.

A l'informe Salut també apunta que les prediccions epidèmiques i de pressió assistencial "fan poc probable" que hi pugui haver mesures que suposin una desescalada "molt significativa" de la situació actual. Amb tot, també remarquen que no es pot descartar una eventual acceleració de la velocitat de propagació, ja sigui per la soca britànica, per les baixes temperatures o per la impossibilitat de tallar les cadenes de contagi.

En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat que a un és vista "no és gens fàcil" fer prediccions i ha recordat que tots els experts assenyalen que es pot començar a preveure el camí de l'epidèmia amb 10 dies d'antelació. Amb tot, ha assegurat que "tant si estem millor com pitjor" la incidència de la transmissió i la pressió assistencial continuarà sent "alta" perquè no hi haurà hagut prou temps perquè baixi.

Reunió amb els partits

El Govern ha presentat als partits un "anàlisi inicial d'escenaris" sobre la situació epidemiològica que es pot donar de cara a les eleccions del 14-F. Ho ha fet el secretari general de Salut, Marc Ramentol, en una reunió tècnica amb representants de les formacions polítiques. Segons fonts del Govern, la intenció és que a la reunió de divendres amb els partits s'abordi l'informe complet elaborat pel Departament de Salut.

En la reunió, el Departament d'Exteriors ha explicat les darreres novetats sobre l'organització dels comicis, com ara les últimes resolucions de la JEC que accepten ampliar els terminis de sol·licitud del vot per correu o del vot exterior, o la denegació de la petició feta pel Govern que demanava excloure del sorteig de meses als majors de 60 anys.

D'altra banda, s'ha actualitzat el nombre de sol·licituds de vots per correu, que a hores d'ara se situa en més de 20.000 sol·licituds, la meitat de les quals s'han fet telemàticament. Això suposa multiplicar per tres les sol·licituds fetes el 2017 en el mateix període.