Enlaces accesibilidad

El temporal Filomena deixa grans gruixos de neu, talls de llum i fort vent al litoral

  • Més de 60 cm de neu, pluja generalitzada i forts vents al litoral català
  • Falset, Arnes i altres municipis del Priorat han estat més de 12 hores sense llum
  • Suspès el transport escolar a vuit comarques de Ponent, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre

Per
Carretera d'accés a Falset completament nevada
Carretera d'accés a Falset completament nevada

La tempesta Filomena està deixant a Catalunya gruixos de més de 60 cm, sobretot a les comarques interiors de Tarragona i les del sud Lleida i el Pirineu. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu nevades intermitents i una "transitòria intensificació" a Tarragona, Terres de l'Ebre i sud de Ponent que seran a cotes baixes (uns 200 m) si bé a partir del vespre s'aniran debilitant. El temporal es donarà per acabat demà al matí.

A llarg de la tarda, ha continuat nevant a comarques d'interior com Anoia i Segarra i també al nord de l'Alt Empordà, Garrotxa i Ripollès a cotes d'uns 200 m també. Pel que fa a l'episodi de fort vent, s'ha desactivat ja el Pla Ventcat si bé es manté l'avís per fort onatge fins aquest dilluns al matí o migdia.

Segons ha informat en roda de premsa el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, no hi ha cap municipi incomunicat a hores d'ara, malgrat que la neu ha provocat talls de subministrament elèctric, de gas o telefonia que s'estan intentant solucionar.

Sense llum ni telefonia

Un total de 2.348 clients continuen sense llum en 17 municipis catalans aquest vespre. Són petites incidències molt repartides al territori, però hi ha una especial afectació a la zona de la franja i el Priorat. Els municipis més afectats són Agramunt (690 clients), Arnes (530), Caseres (253) i La Bisbal de Falset (243) i Falset (120), on hi ha abonats que porten sense llum des d'ahir a les 9 del vespre. Hi ha uns 300 tècnics d'Endesa desplaçats sobre el terreny o bé en el centre de control coordinant els treballs. Pel que fa a la telefonia, hi ha 25 incidències, 11 al Priorat i 8 de telefonia fixa. Aquesta última és de prioritat absoluta solucionar-la perquè en depèn la teleassistència. Pel que fa pobles com Poboleda, La Vilella Baixa, Capsanes i La Figuera ja han recuperat el subministrament elèctric.

Suspès el transport escolar a vuit comarques

Els consells comarcals de les Garrigues, l'Urgell, el Priorat, la Conca de Barberà, la Terra Alta, la Noguera, el Pla d'Urgell i el Segrià han decidit suspendre el transport escolar aquest dilluns després dels importants gruixos de neu que ha deixat el temporal, segons han informat Protecció Civil i els propis consells comarcals. Els centres que tinguin subministraments quedaran oberts per als alumnes que puguin arribar.

17 carreteres tallades pel temporal

Les incidències a les carreteres catalanes pel pas del temporal Filomena es continuen notant. Segons ha informat Trànsit actualment hi ha 17 carreteres tallades i una setantena de trams on calen cadenes. Concretament hi ha 7 vies a la demarcació de Tarragona on no es pot circular: C-44 Vandellòs – Tivissa, T-330 Arnes, T-710 Falset, TP-7402 Porrera, TV-3022 El Perelló-Rasquera, TV-7046 l'Albiol i T-7333 la Fatarella. També augmenten els trams afectats a Lleida. Es tracta de l'LP-7013 El Vilosell-cruïlla amb C-242, l'LV-7011 Juncosa, l'LV-5134 Noves de Segre - Els Castells, l'LV-2014 L-201 Maldà - LV-2012 l'Espluga Calba, l'L-911 Isona i Conca Dellà - Gavet de la Conca, l'L-912 Gavet de la Conca – Tremp i l'LV-5113 Isona i Conca Dellà.

Reobert l'Eix Transversal

A primera hora del matí s'ha reobert la circulació de l'Eix Transversal, la C-25, entre Sant Julià de Vilatorta i Santa Coloma de Farners segons informa Trànsit. La via estava tallada des d'ahir dissabte a les 9 del matí entre Espinelves i Vilobí d'Onyar per l'acumulació de neu del temporal Filomena i fins ara no s'havia restablert completament el trànsit a tota la via.

1.600 camions esperant passar a França

A primera hora de la tarda s'ha aixecat la restricció de vehicles de més de 7,5 tones a l'A-2, AP-2, AP-7 i C-25 per anar normalitzant la mobilitat del transport de mercaderies. Una mesura que s'allargarà fins a les sis del matí d'aquest dilluns. A la resta de vies, però, la restricció continua vigent.

Sàmper també ha informat que s'ha permès la sortida cap a França dels transports de mercaderies peribles (que poden caducar, bàsicament alimentació) i que estan exempts de la restricció vigent de no passar la frontera fins a les 22 h. Si les condicions ho permeten com fins ara, preveuen que a partir d'aquella hora es puguin buidar els dos pàrquins del polígon de Vilamalla i la Jonquera on hi ha uns 1.600 camions esperant la sortida progressiva iniciada pels volts de les tres.

Sense AVE a Madrid

El temporal continua afectant l'R15, que segueix sospesa entre Reus i Ribarroja; l'R13 i R14 tampoc circula entre Lleida i la Plana-Picamoixons. El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha confirmat que queda suspesa l'alta velocitat entre Madrid i Barcelona per la important afectació del temporal en el tram de l'Aragó. Ábalos ha avançat que el trànsit aeri de Barajas es restiblirà durant el dia d'avui "de manera gradual".