Enlaces accesibilidad

Els mossos alerten d'estafadors que exigeixen diners per vacunar contra la Covid-19 en residències

  • El cos ha rebut un centenar d'avisos de les residències, però només una d'Esplugues de Llobregat ha pagat 400 euros

Per
Els mossos alerten d'estafadors que exigeixen diners per vacunar contra la covid-19
Els mossos alerten d'estafadors que exigeixen diners per vacunar contra la covid-19

Els Mossos d'Esquadra han alertat aquest dijous que han rebut un centenar d'avisos d'estafadors que telefonen a residències reclamant un ingrés econòmic urgent a canvi de les vacunes contra la Covid-19.  Els estafadors es fan passar pel Departament de Salut o un centre de vacunació i acostumen a telefonar quan saben que el responsable del centre no hi és per pressionar la persona que agafa el telèfon advertint-lo de les conseqüències de no vacunar-se.  El cos només coneix que l'estafa s'hagi perpetrat en una residència d'Esplugues de Llobregat, que ha pagat 400 euros als estafadors en concepte d'una paga i senyal d'un import total d'uns 3.000 euros. Hi ha estafes similars a cases particulars de gent gran.

Pel que fa a les residències, els estafadors "provoquen un cert neguit als treballadors" que agafen el telèfon perquè els insisteixen que si no actuen ràpidament les vacunes no arribaran al centre ni a la totalitat dels residents. Per això el sotsinspector Sergi Martínez, sotscap de l'Àrea tècnica de proximitat i seguretat ciutadana, aconsella "no fer cas" de trucades sospitoses, aturar-se, pensar i localitzar el responsable del centre abans de prendre cap decisió.

Les vacunes són gratuïtes

Els Mossos han rebut un centenar d'avisos d'aquest intent d'estafes a les residències, però preveuen que pugui anar a més.

Martínez ha recordat que la vacuna és gratuïta i ha demanat alertar les persones grans perquè evitin aquesta estafa. El comissari Joan Carles Molinero i el conseller d'Interior Miquel Sàmper, s'han expressat en el mateix sentit a la roda de premsa conjunta amb el Departament de Salut.

Una residència d'Esplugues, primera víctima

Només es coneix un cas en què l'estafa s'ha perpetrat. Una residència d'Esplugues de Llobregat ha abonat 400 euros a uns estafadors com a avançament d'uns 3.000 euros en concepte de rebre les vacunes sota l'amenaça que si no feien el pagament serien sancionats.

Als domicilis particulars els estafadors diuen que es desplaçaran a casa de les persones per subministrar les vacunes. "Aprofiten que aquestes persones són vulnerables, viuen soles, i el que volen és accedir al seu domicili per cobrar per la vacuna o cometre un robatori", ha indicat Martínez. Els preus que demanen cobrar sempre són inferiors als 400 euros.