Enlaces accesibilidad
Pla de vacunació

Salut administrarà la primera vacuna aquest diumenge a la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat

  • Residències de La Pobla de Segur, Lleida, Tarragona, Manresa, Ciutat Vella, Sabadell i Girona també vacunaran diumenge
  • Catalunya rebrà aquest cap de setmana una partida avançada de 1.595 dosis
  • El pla de vacunació començarà a les residències d’avis i continuarà amb el personal sanitari

Per
Una residència de L'Hospitalet administrarà la primera vacuna covid-19 de Catalunya

Ja és tot a punt. Aquest diumenge comença a Espanya la primera fase de la vacunació contra la covid-19. La primera vacuna s'administrarà a Guadalajara i a Catalunya la campanya començarà a la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat, a partir de les 12h del migdia. Catalunya rebrà durant el cap de setmana una partida avançada de 1.595 dosis i a partir de dilluns se'n rebran 60.000 més, que es començaran a administrar dimarts.

Aquest mateix diumenge s'administraran dosis a la resta de regions sanitàries. S'han escollit residències 'verdes', sense casos de coronavirus, que siguin públiques i que comptin amb un número important de residents: En concret, hi haurà també vacunació a les residències:

  • Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur
  • Balàfia I de Lleida
  • La Mercè de Tarragona
  • Natzaret de Móra d'Ebre
  • Font de Capellans de Manresa
  • Mil·lenari de Ciutat Vella, a Barcelona
  • Sabadell Gent Gran
  • Creu de Palau de Girona

"Tot un repte logístic"

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha avisat que el fet que es comenci a vacunar aquest diumenge no permet "relaxar-se". Assegura que tot aquest procés durarà un any i suposarà "tot un repte logístic". S'ha començat a vacunar per la de Pfizer, però aniran arribant diferents vacunes i les dosis tenen elements diferencials, ha assegurat. El doctor ha recordat que es volen posar 12 milions de dosis del coronavirus per poder arribar a "la immunitat de grup". Per això, ha fet una crida a aconseguir la receptivitat d'entre el 70 i el 80 % de la població".

25 equips de vacunació

Els primers a rebre les dosis seran, doncs, la gent gran i els treballadors de les residències. Després s'ampliarà als professionals sanitaris. Salut desplegarà "una gran logística" a Catalunya amb 25 equips de vacunació: "Ho tenim tot a punt per ser diligents en l'inici de la vacunació", ha afegit Vergés. La consellera ha agraït la resposta a la crida feta des del Departament i ha explicat que fins a 3.000 infermeres van oferir-se per formar part de l'equip de vacunació, que estarà integrat finalment per més de 500 infermeres i prop de 150 administratius.

Grups prioritaris de vacunació

El pla de vacunació de la covid aprovat pel Consell de Ministres estableix dos grups prioritaris per rebre la vacuna. Aquests s’inclouen en els 15 grups de població que ha establert Sanitat. D’aquesta manera, els primers a rebre les dosis el gener del 2021 seran els residents i el personal de les residències, els professionals sanitaris i les persones dependents. La prioritat de la resta de grups s’establirà segons el seu risc i la disponibilitat de vacunes en cada moment.

Grups de vacunació:

  1. Personal sanitari i sociosanitari
  2. Residents en residències de gent gran
  3. Persones de més de 65 anys
  4. Persones amb discapacitat
  5. Col·lectius de risc
  6. Persones que viuen o treballen en entorns tancats
  7. Població vulnerable per la seva situació econòmica
  8. Persones amb treballs essencials
  9. Personal docent
  10. Infants
  11. Adolescents (majors de 16 anys)
  12. Adults
  13. Població de zones d’alta incidència
  14. Embarassades i mares de lactants
  15. Persones immunes

La propagació del virus es frena

Malgrat les dades, el coordinador de la unitat de seguiment de la COVID-19, Jacobo Mendioroz, ha apuntat que els tests d'antígens els permeten dir que la propagació del virus no està sent tan alta com esperaven inicialment.

Creix la pressió als hospitals

En canvi, el que de moment no afluixa és la pressió als hospitals. Ara hi ha 2.694 nous contagis, 1.580 persones ingressades i 314 hospitalitzats a les Unitats de Cures Intensives. El president de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Ricard Ferrer, preveu que en pocs dies l'ocupació de crítics augmenti.

Prudència durant el Nadal

Especialment de cara els dies de Nadal, el coordinador de la unitat Covid-19 ha demanat que tothom sigui conscient que és una situació "de màxim risc" i que és molt important mantenir les bombolles de convivència.