Enlaces accesibilidad
Aquí Parlem

Aragonès: "Assumeixo que no acontentarem a tothom"

  • Defensa que les restriccions aprovades són les millors possibles "amb la informació sanitària i els recursos que tenim"
  • Aragonès: "Un acord de govern amb el PSC és impossible"

Entrevista de Lluís Falgàs al programa 'Aquí Parlem' al Canal 24h de TVE Catalunya

Per
Pere Aragonès, vicepresident amb funcions de president

Pere Aragonès ha lamentat les crítiques a les noves restriccions anunciades per la Generalitat per frenar la covid-19. Assegura que "són les millors possibles amb la informació sanitària i els recursos que tenim". El vicepresident del Govern diu ser conscient que són decisions que no satisfaran mai a tothom, però creu que les pren amb la consciència tranquil·la "posant al davant la vida de les persones".

Aragonès s'ha mostrat confiat que el 2021 serà l'any de la recuperació i que mentre això no sigui possible "seguiran injectant recursos per compensar els sectors més castigats per la pandèmia, com la restauració o el turisme. El responsable econòmic del Govern ha posat com a exemple l'ajut als autònoms, que aquesta setmana han rebut un ajut de 2.000 euros. "A un problema, una solució", ha dit.

Pacte "impossible" amb el PSC

No rotund. Pere Aragonès ha tancat la porta en tot moment a un acord amb el PSC després de les eleccions del 14-F: "És impossible. En la pròxima legislatura hem d'anar a negociar una llei d'amnistia i un referèndum amb la màxima força. I no podem anar amb qui no només no ho defensa sinó que està en contra".

Lluís Falgàs entrevista Pere Aragonès - Aquí Parlem

Lluís Falgàs entrevista Pere Aragonès al Parlament de Catalunya RTVE Catalunya

Preguntat per Lluís Falgàs per un possible ajornament electoral, Pere Aragonès no ha volgut assegurar que les eleccions se celebraran el 14-F. Diu que treballen perquè així sigui i que es pugui garantir el dret a vot de tothom, però també reconeix que "amb la pandèmia no podem donar per garantit res".

"JxCat i la CUP no són adversaris"

Pere Aragonès ha apostat per un acord de govern ampli després del 14-F, amb el suport dels Comuns i també de la CUP, de qui defensa que "seria bo que s'incorporés a la governabilitat". El coordinador nacional d'ERC ha evitat polemitzar amb la resta de partits sobiranistes i ha assegurat que no ha posat en dubte mai el seu independentisme: "Ni JxCat ni la CUP són els meus adversaris. No perdré ni un segon en recriminar-los res, sinó que faré propostes en positiu".

"Cal sumar més gent"

Pere Aragonès insisteix en la via del referèndum com la millor per trobar una solució política a Catalunya, però creu que les forces independentistes tenen molta feina a fer. El seu partit, Esquerra Republicana, creu que s'ha d'aprendre la lliçó d'aquests darrers anys i durant la legislatura vinent "s'ha d'acumular forces per negociar el dret a l'autodeterminació". Això passa primer, segons Aragonès, per superar el 50% dels vots independentistes, ser més forts en l'àmbit institucional i de societat civil i tenir més suport internacional. "O la independència és compartida o no serà", ha assegurat.

Aragonès ha evitat en tot moment posar dates a aquest objectiu: "Nosaltres hem parlat sempre de les condicions i no de les dates. L'octubre del 2017 aquest país va fer un gran pas endavant, es va autodeterminar, però no es va culminar amb el resultat. Necessitem incorporar l'aprenentatge".

"No podem desatendre les necessitats quotidianes"

Pere Aragonès ha defensat l'acord pels pressupostos de l'Estat i, més encara, enmig d'una pandèmia "amb la caiguda del PIB més gran de la nostra història. No podem desatendre les necessitats quotidianes". Això no és incompatible, ha dit, amb defensar que per un partit independentista "mai serà suficient un pressupost de l'Estat espanyol".