Enlaces accesibilidad

Catalunya aconsegueix 16 estrelles Michelin

  • Els restaurants Bo.TiC i Cinc Sentits aconsegueixen la segona estrella Michelin
  • Atempo i Quatre Molins s'estrenen a la guia vermella amb la primera, i L'Aliança 1919 d'Anglès la recupera
  • ABaC, El Celler de Can Roca i Lasarte mantenen les tres estrelles

Per

Gala virtual sense noves 3 estrelles

La gala de les estrelles Michelin, marcada per l'escenari de pandèmia, ha tingut enguany una edició telemàtica presentada per Cayetana Guillén Cuervo i Miguel Ángel Muñoz des de la Reial Casa de Correus de Madrid, on una de les notícies destacades ha estat la inamobilitat dels restaurants triestrellats, en no entrar-ne cap de nou. Així, la guia segueix reconeixent enguany 11 establiments, entre els quals es mantenen hi ha els catalans Celler de Can Roca, Lasarte i ABaC.

 Guia Michelin 2021

Tres nous biestrellats

A la categoria d'establiments amb dues estrelles, integrada per 38 restaurants, enguany s'hi han incorporat tres per recomanació dels inspectors de la guia. El primer d'ells és Bo.TiC, projecte del xef Albert Sastregener i instal•lat en una antiga fàbrica de carruatges. El cuiner hi defensa unes elaboracions creatives "de gran nivell tècnic", respectuoses amb la tradició, però fidels sobretot a aconseguir "nitidesa en cada gust".

Restaurant Bo.TiC de Corcà (Baix Empordà)

Restaurant Bo.TiC de Corcà (Baix Empordà) Guia Michelin 2021

També ha ascendit de categoria el Cinc Sentits de Jordi Artal. El cuiner proposa als seus clients una singular ruta per la història de la seva família, tot posant de relleu els gustos de la "moderna cuina catalana" amb l'ajuda de petits productors de confiança.

Restaurant 5 sentits de Barcelona

Restaurant 5 sentits de Barcelona Guia Michelin 2021

Pel que fa a Culler de Pau, de Javier Ollers a O Grove, a Pontevedra, els inspectors han destacat que es bolca en una cuina de quilòmetre zero dissenyada amb "sentiment mediambiental". El seu objectiu no és només cuinar l'entorn, sinó recuperar-lo a través d'un diàleg continu amb els productors propers.

Debuten a la guia

Amb 21 estrenes a la guia amb la seva primera estrella (engrandint un llistat de 203 restaurants en total), tres són catalans:

  • Atempo, de Jordi Cruz i Iñaki Aldrey
  • L'Aliança 1919 d'Anglès, que la recupera després de morir el seu xef Lluís Feliu el 2013, ara amb Àlex Carrera Alonso

Quatre Molins, liderat pel xef Rafel Muria.

També han aconseguit aquesta distinció Baeza & Rufete (Alacant), Béns d’Avall (Sóller, Mallorca) i DINS Santi Taura (Palma, Mallorca). Així mateix ho han fet Ambivium (Peñafiel, Valladolid), Amelia (Donostia, San Sebastià), Callizo (Aínsa, Huesca), Eirado (Pontevedra), En la Parra (Salamanca), Espacio N (Esquedas, Huesca), Miguel González (Pereiro de Aguiar, Ourense), Mu•na (Ponferrada, León), Odiseo (Múrcia), Raíces-Carlos Maldonado (Talavera de la Reina,Toledo), Saddle (Madrid) i Silabario (Vigo). També ho han fet els establiments portuguesos 100 Maneiras i Eneko Lisboa, ambdós a la capital.

La nova categoria: Estrella Verda

La guia, alineada amb la lluita global per un món més sostenible, ha introduït una nova categoria per a reconèixer els restaurants i xefs particularment compromesos amb la defensa del medi ambient. Així, l'Estrella Verda cerca premiar l'esforç d'aquests establiments i fer-se ressò de les millors pràctiques gastronòmiques en el terreny de la sostenibilitat.

Guia Verda - Estrelles Michelin 2021

Guia Verda - Estrelles Michelin 2021 Guia Michelin 2021

Han estrenat el reconeixement 21 establiments, entre els quals hi ha:

  • Casa Albets de Lladurs, Lleida
  • Cocina Hermanos Torres, de Barcelona
  • Els Casals, de Sagàs, Barcelona
  • L'Antic Molí, d'Ulldecona, Tarragona
  • Les Cols, d'Olot, Girona
  • Lluerna, de Santa Coloma de Gramenet
  • Somiatruites, d'Igualada, Barcelona.

53 nous BibGourmand, deu catalans

A més dels guardonats amb les estrelles Michelin, la distinció Bib Gourmand augmenta enguany amb 53 establiments, engreixant el llistat fins als 300 restaurants. Aquest increment assenyala, per als inspectors de la guia, que 2020 ha estat un gran any. Des del 1996, la distinció reconeix establiments que destaquen por una molt favorable relació qualitat preu. En total, deu són catalans.

Hi ha Berbena, a Barcelona; Brots, a Poboleda, Tarragona; Ca L'Amagat, a Bagà, Barcelona; Cal Xirricló, a Balaguer, Lleida; Casa Albets, a Lladurs, Lleida; Dos Cuiners, a Mataró, Barcelona; El Racó, a Sant Climent de Llobregat, Barcelona; Garbí, a Castellar del Vallès, Barcelona; La Mundana, a Barcelona, i Roc'n'Cris, a Aubèrt, Lleida.