Enlaces accesibilidad
Noms propis

El professor, polític i escriptor José María Lassalle

  • Conversem amb Lassalle sobre la revolució digital i com la tecnologia influeix en les nostres vides
  • "Cal atribuir a la societat la capacitat crítica per a reflexionar sobre el que està succeint"
  • Dimarts, 11 d'agost a les 18:35h i dissabte, 15 d'agost a les 12:25h a La 2

Per
José María Lassalle al plató de 'Noms propis'
José María Lassalle parla amb Anna Cler

'Noms propis' és el programa d'entrevistes en profunditat de TVE Catalunya amb convidats amb una filosofia de vida optimista i amb la capacitat de contagiar-la. S'emet els dimarts a La 2 i està dirigit i presentat per Anna Cler, amb realització d'Esther Martínez i producció d'Amelia Tabernero.

TVE Catalunya recupera aquest dimarts la visita de José María Lassalle a 'Noms propis, programa dirigit i presentat per l'Anna ClerLassalle parlarà sobre la revolució digital i com influeix la tecnologia en la vida de les persones. "Si no fem determinades coses i no tractem de controlar democràticament la revolució digital, sobretot el que significa l'impacte de la tecnologia sobre l'home i la societat, és molt probable que l'escenari, sense regulació, sense legalitat i en un entorn on suposadament la tècnica és neutra, ens portarà a un desastre distòpic". "El què cal és reconduir el fenomen i portar-lo a una direcció diferent de la que es podria portar. Cal atribuir a la societat la capacitat crítica per a reflexionar sobre el que està succeint i, sobretot, que aquest procés tingui un control democràtic".

Doctor en Dretprofessor universitari, escriptor polític, no li agrada que l'etiquetin com a intel·lectual perquè és un concepte "altisonant, una paraula desfasada i superada el temps. El que es coneix com a intel·lectualitat corresponia més al segle XIX i principis del XX. Jo em considero un observador". "Era un acadèmic, un professor que es dedicava a escriure, a donar classes i a investigar i, per un atzar del destí la política va trucar la meva porta i durant catorze anys m'hi he dedicat, set anys al Congrés i set anys a l'oposició com a diputat". Va ser coordinador i director del Centre d'Estudis Hispànics i Iberoamericans de la Fundació Carolina, secretari d'estat de Cultura i de l'Agenda Digital. És autor de nombrosos assajos i publicacions acadèmiques sobre pensament polític i filosofia anglosaxona. I col·labora als diaris El País i La Vanguardia.

Lassalle és un observador preocupat per la societat actual que busca referents en el passat i mira d'entreveure les connexions que s'estableixen amb el futur. En el seu últim llibre, 'Ciberleviatán', planteja el control social exercit des de les multinacionals tecnològiques sense control, del poder de la Llei i la seva relativitat a través del populisme i l'auge dels nacionalismes. "Anem cap a un model de societat que ja s'ha assajat, on l'escenari més probable serà l'eix de la legitimitat d'una nova democràcia de base populista, un horitzó més distòpic que utòpic".

RTVE

anterior siguiente