Enlaces accesibilidad

Dilluns 23 de març a les 18:10h a La 2

TVE Catalunya emet dilluns el documental 'L'home orquestra. L'aventura dels músics catalans a Amèrica'

  • El documental repassa la trajectòria del multiinstrumentista Jesús Peyrón

Per
lhome-orquestra tve

'L'home orquestra. L'aventura dels músics catalans a Amèrica' és un documental de TVE, amb coproducció amb Swing Produccions i TV3, amb guió i direcció d'Àlex Gómez-Font i Carles Riobó, i realització de Carles Riobó.

El documental 'L'home orquestra. L'aventura dels músics catalans a Amèrica' evoca tota una generació de músics, la major part d'ells catalans, que durant els anys quaranta i cinquanta del segle XX, van deixar enrere la dictadura franquista i van decidir embarcar-se i anar a fer les Amèriques, on van triomfar a les millors orquestres de l'època.

El documental pren com a fil conductor la figura d'un dels supervivents d'aquella aventura: el multiinstrumentista Jesús Peyrón, que va adoptar el nom artístic de Jesús Moreno. Peyrón va ser un dels protagonistes destacats de l'edat daurada de les grans orquestres de ball, es va saber construir una carrera excepcional i va actuar als millors escenaris del món acompanyant Frank Sinatra, Nat King Cole, Édith Piaf, Judy Garland, Benny Goodman i Xavier Cugat, entre d'altres.

En aquest documental també es recorda l'èxit que van tenir formacions molt anomenades en el seu moment, com Los chavales de España o l'Orquestra Fatxendes de Sabadell, formades majoritàriament per músics catalans. És un dels capítols poc recordats de la història musical a Catalunya i que va tenir repercussió a Cuba durant la dècada dels cinquanta, abans de l'arribada al poder de Fidel Castro.

RTVE

anterior siguiente