Enlaces accesibilidad
Dimarts 25 de febrer a les 18:35h i dissabte 29 a les 13:10 a La 2

L'empresari i col·leccionista Antoni Vila Casas, a 'Noms propis'

  • Conversem amb l'empresari, col·leccionista i mecenes sobre la seva trajectòria professional i la seva afició pel món artístic
  • "Faria falta una llei de mecenatge perquè la gent s'acostumés a donar diners per la cultura i l'art"

Per
Noms Propis - Antoni Vila Casas - Avanç

'Noms propis' és el programa d'entrevistes en profunditat de TVE Catalunya amb convidats amb una filosofia de vida optimista i amb la capacitat de contagiar-la. S'emet els dimarts a La 2 i està dirigit i presentat per Anna Cler, amb realització d'Esther Martínez i producció d'Amelia Tabernero.

Antoni Vila Casas visita 'Noms propis', programa dirigit i presentat per l'Anna Cler amb qui parlarà de la seva trajectòria professional al capdavant d'una empresa farmacèutica i de la seva afició pel món artístic. "Jo volia estudiar Dret. Vaig estudiar als Jesuïtes i diran el que diran però els jesuïtes donen una educació molt, molt acceptable. I jo em volia marxar a estudiar a Deusto, però la família en va dir que estudiés a Barcelona. Però a Barcelona no m'agradava estudiar Dret i un amic em va matricular a Farmàcia amb ell. Al començament no m'agradava tant però després vaig veure que era diversa i tenia possibilitats. Vaig comprar una farmàcia a la Trinitat on ens vam gastar les últimes pessetes que ens quedaven de la venda de segells".

Casas és un empresari, col·leccionista i mecenes, creador de la Fundació que porta el seu nom dedicada a promocionar l'art contemporani català amb cinc espais expositius arreu de Catalunya. Per Vila Casas "faria falta una llei de mecenatge, però a mi no perquè no em donarien res. Si hagués tingut l'empresa, sí. Si tens una empresa i tens beneficis que verdaderament destines a cultura i dones un bon donatiu, i això desgrava de la teva quota del que pagues a Hisenda, sí que acostumaria a la gent a donar diners per la cultura i l'art. Però com que això no ho descompten, aleshores la gent no dona, diu que ja paga impostos. I es queden tan amples. Entenc que una llei de mecenatge ajudaria molt a altres museus, ja que avui dia l'Estat no té diners perquè no els paga el que ha de pagar, la Generalitat tampoc, l'Ajuntament tampoc i l'únic que dona una mica més són les Diputacions".

Antoni Vila Casas i Anna Cler al plató de 'Noms Propis'

Antoni Vila Casas i Anna Cler a 'Noms Propis' RTVE

Antoni va néixer a Barcelona, ara fa 90 anys. Ha dedicat la seva vida a fer créixer els seus laboratoris farmacèutics, especialment pel que fa a la recerca i a l'empresa. I, a més, s'ha consagrat a la filantropia promovent l'art català contemporani i fent difusió dels avenços científics a través de la fundació que porta el seu nom. "Jo sempre dic que la meva vida ha sigut fer camí, caminant. O sigui que la meva Fundació va començar d'una manera i ara és una altra. I ara tinc verdaderament decidit el que vull que sigui la Fundació. Jo, quan vaig posar el laboratori el que volia era ajudar a un amic i de mica en mica em vaig anar embolicant i vam arribar a ser el primer laboratori d'Espanya. I amb la Fundació em va passar igual".

RTVE

anterior siguiente