Enlaces accesibilidad

Les primeres eleccions en democràcia en 41 anys

  • El 15 de juny de 1977 van tenir lloc les primeres eleccions en democràcia després de la mort de Francisco Franco
  • Més de divuit milions d'espanyols van votar en llibertat, per primera vegada des de les eleccions a les Corts al febrer de 1936.
  • UCD, el partit d'Adolfo Suárez, guanya les eleccions amb 165 escons, seguits del PSOE de Felipe González amb 118.

Per
Arxiu TVE Catalunya - Giravolt - La nit de les eleccions (15/06/1977)

Les eleccions generals d'Espanya de 1977 es van celebrar el dimecres 15 de juny per triar als membres que anaven a constituir les Corts —el Congrés dels Diputats i el Senat—. Van ser uns comicis de caràcter històric, ja que van constituir les primeres eleccions lliures que se celebraven al país des dels temps de la Segona República, concretament des de febrer de 1936. Van ser també les primeres eleccions lliures que se celebraven després de la dictadura de Franco.

Les eleccions van ser convocades pel president Suárez a través del Reial decret 20/1977, de 18 de març, amb l'objectiu que es constituïssin unes Corts Consituients que legislessin una nova constitució i amb això completar la reforma de l'antic sistema franquista que havia regit la institucions des de 1939. Les Corts resultants d'aquests comicis són les que es van redactar poc després a la Constitució de 1978.

RTVE

anterior siguiente