Enlaces accesibilidad
Divendres 8 de juliol a les 20:20 hores a La 2

"De Museus" visita el Museu de la Pesca de Palamós

  • L'equip del programa parla amb el director de la mostra i amb el patró major de la confraria de Palamós, també recorda tasques gairebé extingides com la de mestre d'aixa i la de remendadores
premsa---logo-tve-cat
COMUNICACIÓ - TVE CATALUNYA

"De Museus" és un programa dirigit per Montse Cuní que descobreix els secrets i les curiositats dels museus de Catalunya.

Aquest divendres "De Museus" introdueix als telespectadors al món de la pesca, amb la visita al Museu de la Pesca de Palamós, on s'aprèn l'art d'aquest ofici i tot allò relacionat amb el peix i la mar.

Palamós i el Mar, el Mar i Palamós dos conceptes inseparables. De sempre i abans que el turisme envaís el poble, els seus habitants han viscut pel i gràcies a la mar. Qui ho sap molt bé és en Miquel fill de pescadors i actual director del Museu de la Pesca. En Miquel acompanyat d’en Francesc patró major de la confraria de Palamós ens acompanyen pel Museu, que es troba en un antic magatzem de pesca, tot explicant-nos la importància de no perdre de vista els orígens de la població tan arrelada a l'activitat de la pesca a la Mediterrània. Dues embarcacions a Port, propietat del Museu, resulten ser un dels atractius més importants que a més, ens traslladen per uns instants al passat i ens permet entendre millor l'ofici de pescador tan sacrificat.

A l'interior del museu en una de les principals sales una barca palangrera de quasi 100 anys d’història presideix l'estància. Aquesta barca ens introdueix al "mestre d'aixa", és a dir, constructor de bot, un ofici quasi extingit donada la industrialització del món de la pesca.

Les dones tenien un paper molt important en aquest ofici. Elles no sortien a mar, però a més de cuidar de la casa i dels fills eren les encarregades de vendre el peix i de remendar les xarxes. Ja quasi no en trobem de remendadores, només les àvies se’n recorden d'aquest ofici.

Des del mateix museu podem observar el funcionament de la llotja i com funciona la subhasta del peix. Precisament el peix és un dels plats principals del Museu de la Pesca, i mai millor dit, ja que organitzen un munt de tallers de com cuinar-los dirigits tant a grans com a petits.

En recórrer aquest Museu ens adonem, no només de com ha canviat l'ofici, sinó també de la importància de cuidar la flora i fauna submarina tan important per a la supervivència de tots plegats.

RTVE

anterior siguiente